Kirjandusfestival HeadRead avalikustas tänavuse kava

28. apr. 2016 - Kommenteeri artiklit

Päev vähem kui nelja nädala pärast ehk 25. mail algab kirjandusfestival HeadRead, kus viie päeva vältel astub üles üle 25 välisesineja ning vähemalt kaks korda rohkem kodumaiseid kirjanikke ja kirjandusinimesi.

Festivalil esineb palju Venemaa suhetest maailmaga kirjutanud teleajakirjanik ja kirjanik Peter Pomerantsev (Suurbritannia), kellega vestleb president Toomas Hendrik Ilves. Ajalugu käsitlevad ka laia teemadeskaalaga ajaloolane ja antropoloog Erika Fatland (Norra) ning kõrgelt hinnatud biograafiate autor A. N. Wilson (Suurbritannia).

Krimikirjandust esindab tänavu maailma üks tuntumaid krimikirjanikke Donna Leon (USA) ning muidugi Jason Goodwin (Suurbritannia), kelle vedada on muuhulgas ülimenukas krimikirjanduse töötuba.

Ulme- ja fantaasiakirjanduse sõpradele jagub esinejaid igale maitsele ja mitmelt poolt üle maailma: Peter V. Brett (USA), Claire North ehk Catherine Webb ja David Hutchinson (Suurbritannia) ning pseudonüümi Michael Mortimer taha peituv kirjanikeduo Daniel Sjölin ja Jerker Virdborg (Rootsi).

Tänavu leiab kavast palju soome kirjandust. Üle mitme aasta tuleb festivalile põhjanaabrite tuntuim kirjanik Sofi Oksanen, samuti Soome ajalugu käsitlev Katja Kettu ning lastekirjanik Siri Kolu, kahe viimatinimetatu teoste põhjal näeb kinos Artis ka filme. Värskendava kevadtuulena tuleb festivalile külla ridamisi Soome luuletajaid: murdekeelset luulet kirjutav Heli Laaksonen, Rauhatäti, Pyha Lehmä, Heiti Kiviharju jt.

Luulet pakub tänavune programm palju. Kaugeim külaline on Botswana luuletaja T. J. Dema, kelle esinemine tõotab pakkuda kustumatu elamuse.

Põhjamaist luulemaastikku täiendab Carl Jóhan Jensen (Fääri saared) ning saartelt tulevad ka šoti-iiri luuletaja ja jutuvestja Margot Henderson, inglise luuletaja Annie Freud ning üks tuntumaid iiri keeles kirjutavaid inimesi Nuala Ní Dhomhnaill.

Luuleprogrammi mitmekesistavad Jacques Tornay (Prantsusmaa), Kārlis Vērdiņš ja luulekooslus Orbita (Läti) ning Dmitri Vodennikov (Venemaa).

Venekeelset väliskirjandust esindavad tänavu Mihhail Šiškin ja Pavel Sanajev (Venemaa) ning vene keeles kirjutav Ukraina kirjanik Andrei Kurkov.

Lisaks väliskirjanikele on festivalil mahukas eesti kirjanduse programm, millega seoses esinevad muuhulgas Mari Saat ja Aino Pervik, rääkimata verinoortest ja vanematest luuletajatest. Kavas pole ainult kirjandus, vaid ka töötubasid, kirjanduslikke jalutuskäike ning festivaliga haakuvaid teatrisündmusi. Samuti on festivalil eraldi lastekirjanduse programm.

Kõik kirjandusfestivali HeadRead üritused on tasuta, v. a teatrisündmused ning Niguliste kirikus toimuv luulemissa. Festivali kava võib veel muutuda, täieliku programmi leiab kodulehelt headread.ee.

Kirjandusfestival HeadRead kuulub Euroopa parimate festivalide võrku EFFE.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!