Kõik huvilised on oodatud kutsemeistrivõistlusi uudistama!

15. apr. 2016 Kristel Mõistus SA Innove kutsehariduse maine valdkonnajuht - Kommenteeri artiklit
„Mehhatroonik 2016”. Viie kooli õpilased näitavad oma oskusi mehhatroonika ja automaatika erialadel. Foto: Eduard Brindfeldt

„Mehhatroonik 2016”. Viie kooli õpilased näitavad oma oskusi mehhatroonika ja automaatika erialadel. Foto: Eduard Brindfeldt

 

Kevad on käes ja alanud on kutsemeistrivõistluste hooaeg. Võistlusi on oodatud külastama kõik huvilised, eriti õpilasgrupid üldhariduskoolide lõpuklassidest. Võistlused toimuvad märtsist detsembrini koolides üle Eesti, samuti messidel, festivalidel ja mujal.

Kutsemeistrivõistlused on kutseõppurite proovikivi. Parimate selgitamisel lähevad arvesse kiirus, täpsus ning teoreetiliste ja praktiliste teadmiste kasutamine. Eesti-siseste kutsevõistluste paremikul avaneb sageli võimalus minna võistlema välismaale.

Teisalt pakuvad võistlused huvilistele võimaluse tutvuda ametitega ja näha oma silmaga, kuidas noored meistrid oma tööd teevad. Üldhariduskoolide õpilased saavad nii ülevaate erialadest enne edasiõppimisvaliku langetamist.

„Rätsep 2016”

20. ja 21. aprillil toimuvad Tallinna tööstushariduskeskuses (Sõpruse puiestee 182) lausa kahed kutsemeistrivõistlused: „Rätsep 2016” ja „Mehhatroonik 2016”.

Võistlusel „Rätsep 2016” demonstreerivad kaheksa noort viiest koolist oma rätsepatöö ja rõivaõmblemise oskusi. Rätsepatöö võistlusülesanne on valmistada 10 tunni ja 30 minuti jooksul naiste voodriga jakk. Võistlusel löövad kaasa ka kaks õpilast Tallinna tööstushariduskeskuse sõpruskoolist Lätist, Riia kutsehariduskoolist stiili ja moe alal.

Rätsepatöö kutsevõistluse moejoonise koos valmistamisjuhistega on loonud tunnustatud moedisainer Piret Pup­part, kes on soomeugri etnomustritest inspireeritud kaubamärgi Uschanka looja ja Eesti kunstiakadeemia moedisaini osakonna juhataja ning endine Baltika Groupi kaubamärgi Monton peadisainer.

„Mehhatroonik 2016”

Kutsemeistrivõistlusel „Mehhatroonik 2016” näitavad viie kooli õpilased oma mehhatroonika- ja automaatikaoskusi.

Mehhatroonika valdkonnas töötavad tehnikud ehitavad, hooldavad ja parandavad tootmissüsteeme. Tüüpilised tööstusrakendused, millega mehhatroonika tehnikud töötavad, on näiteks automatiseeritud tootmisliinid, pakkimisliinid, automaatsed elektroonikaseadmete koostamise ja testimise seadmed.

„Mehhatroonika 2016” võistlusülesanne on ehitada tootmisliin vastavalt juhendile, kasutades liini kokkupanemisel tööstuses pruugitavaid seadmeid ja komponente.

Mehhatroonika eriala võistlejad demonstreerivad oskusi mehaanika, elektrooniliste juhtivate süsteemide, programmeerimise, robootika, pneumaatika, hüdraulika ja süsteemi projekteerimise alal.

„Noor aednik 2016”

21. aprillil võistlevad Tartus maamessil noored aednikud. Kutsemeistrivõistlust „Noor aednik 2016” korraldab sihtasutus Innove koostöös Räpina aianduskooliga ja see toimub Tartu Näituste messikeskuses (Kreutzwaldi 60) Show Arenal.

Aednike võistlus koosneb viiest ülesandest.

  • I võistlustöö on taimede tundmine – võistlejal tuleb 15 minuti jooksul määrata taime osade järgi 15 taime. Seejuures peavad võistlejad kirjutama taime­nimed ladina keeles.
  • II võistlustöö on pookimine – võistleja peab 15 minuti jooksul kvaliteetselt pookima võimalikult palju pookealuseid.
  • III võistlustöö on mitmeosaline: võistlejal tuleb etteantud vahenditest ja joonise järgi ehitada lilletorn ning istutada sinna taimed. Seejuures tuleb välja arvutada väetise ja substraadi kogused. Seega läheb vaja matemaatikateadmisi.
  • IV võistlustöö on kastmissüsteemi ehitamine – olemasolevatest vahenditest tuleb koostada lihtne, määratud pikkusega ja töökorras (leketeta) kastmisvoolik. Ei ole lubatud kasutada mõõdulinti.
  • V võistlustöö eeldab tehnilist taibukust, tehnika tundmist ja kiirust: aja peale peab trimmeri trimmi peale jõhvi kerima.

 

Õpilased, tulge kaasa elama!

Kutsume üldhariduskoolide õpilasgruppe kutsemeistrivõistlusi külastama ja võistlejatele kaasa elama. Loodame, et iga huviline leiab endale meelepärase võistluse, mida enne edasise haridustee valimist uudistama tulla. Kutsemeistrivõistlused pakuvad põneva ja vahetu kogemuse, avades erialade eripära ning põnevaid väljakutseid.

Alates 2006. aastast koordineerib noorte kutsemeistrivõistlusi Eestis SA Innove, valmistades ühtlasi noori ette rahvusvahelisteks kutsemeistrivõistlusteks „EuroSkills” ja „WorldSkills”.

Kutsemeistrivõistlused on kõikidele külastajatele avatud. Palume jälgida võistluste ajakava ja sättida õpilasgruppide külastused võistlustööde ajaks. Rohkem infot kutsemeistrivõistluste kohta aadressilt http://www.innove.ee/kutsemeistrivoistlused.

 

Kevadine 2016. aasta kutsemeistrivõistluste ajaplaan

 

Aeg Kutsemeistrivõistluse teema Võistluse toimumiskoht
15. aprill Hooldustöötaja 2016 Valgamaa kutseõppekeskus
19. aprill Tippsekretär 2016 Tallinna majanduskool
20. ja 21. aprill Mehhatroonik 2016 Tallinna tööstushariduskeskus
20. ja 21. aprill Rätsep 2016 Tallinna tööstushariduskeskus
21. aprill Noor aednik 2016 Maamess, Tartu Näitused
25. ja 26. aprill Elektrik 2016 Viljandi kutseõppekeskus
27. ja 28. aprill Keskkonnatehnika lukksepp 2016 Tallinna Kopli ametikool
3. mai Ärinduse spetsialist 2016 Tallinna majanduskool
5. ja 6. mai Juuksur 2016 Tartu kutsehariduskeskus
12. ja 13. mai Ehituspuusepp 2016 Pärnumaa kutsehariduskeskus
12. ja 13. mai Sõiduautotehnik 2016 Pärnumaa kutsehariduskeskus
18.‒20. mai Maastikuehitaja 2016 Tallinna lillefestival
20. mai Noortalunik 2016 Türi lillelaat
23. ja 24. mai Vabavara spetsialist 2016 / Microsofti spetsialist 2016 Tallinna polütehnikum
26. mai Majutusteenindaja 2016 / vastuvõtu administraator 2016 Tallinna teeninduskool
26. ja 27. mai Veebidisainer 2016 Tallinna polütehnikum

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!