Nukkude ja dekoratsioonide näitus Viljandis

5. apr. 2016 Gregor Taul - Kommenteeri artiklit

Fotol kuvatõmmis animatsioonist „Ütsi, ütsi, õeke!”

6. aprillil kell 17 avatakse Kondase keskuse teise korruse galeriis Animailma stuudios valminud animafilmi nukkude ja dekoratsioonide näitus.

Eksponeeritakse tulevad kolme animafilmi rahvajutuainelised lamenukud, mille loomisel on kasutatud traditsioonilisi töövõtteid, nagu kangastelgedel kudumise, vöö punumine ja tikkimine. Vaadata saab ka kõne all olevaid animafilme, mis on põnevad ja harivad nii lastele kui täiskasvanutele.

Animailm (Triin Sarapik-Kivi, Piret Sigus, Marili Sokk ja Malle Valli) on tuntud animatsioonistuudio, mille põhitegevus on animatsioonide loomine filmide, reklaamide, muusikavideote jms tarvis. Päevatöö kõrvalt tegeletakse ka iseseisvate loominguliste projektidega, nii tulevad näitusel eksponeerimisele filmid, nukud ja dekoratsioonid animafilmidest  „Ütsi, ütsi, õeke!” (2011), „Tantsitaja” (2014) ja „Pulmamäng” (2015). Filmid on inspireeritud Eesti etnograafilisest tekstiilidest, kommetest ja uskumustest ning põhinevad tuntud muinasjuttudel.

Lamenukkudega lavastatud “Ütsi, ütsi, õeke!” räägib loo sellest, mis võib juhtuda vanas saunas pärast südaööd, kui mängu tulevad vanapaganad, tikutops, kavalus ja ahnus. Film on inspireeritud setu käsitööst ja pulmariietusest. „Tantsitaja” on lugu sellest, kuidas karjapoiss vilepilli mängides oma õnne leiab. Tegevus toimub Muhumaal ja uisulaeva peal. Uisk on Muhu saare traditsiooniline purjelaev, mida kasutati kauba ja inimeste veoks. Filmi dekoratsioonide kujundamisel on kasutatud Muhu käsitöö värvikirevaid detaile. „Pulmamäng” on etno-sürrealislik animatsioon, mis põhineb eesti muinasjutul „Vares ja tihane” ning sellesse on põimitud mitmed vanad kosja- ja pulmakombed. „Pulmamäng“ valmis koostöös stuudioga Peata Film.

Näitus jääb avatuks 12. maini. Kondase keskus (Pikk 8, Viljandi) on aprillis avatud kolmapäevast pühapäevani kl 10–17.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!