Õpetajate Leht 15. aprillil

13. apr. 2016 - Kommenteeri artiklit

Kristlike väärtustega moraalse paanika vastu

Rändekriisiga tekkinud vastasseisudes aitavad inimlikku suunda hoida kristlikud väärtused. Nii tõdeti Eesti kirikute nõukogu ja siseministeeriumi ühisel hariduskonverentsil „Voorused ja väärtused”, mis toimus 1. aprillil Tallinna ülikoolis. Sisukaid arutelusid oli seal palju, kõige päevakajalisem neist vestlusring teemal „Omad ja võõrad”. Selles osalesid ajakirjanik ja kommunikatsioonikonsultant Raul Rebane, usuteaduste instituudi professor ja siseministeeriumi usuasjade osakonna nõunik Ringo Ringvee ning kunstiakadeemia õppejõud David Vseviov.

Andekus kui erivajadus

„Murelikuks teeb asjaolu, et oleme valmis abistama murelapsi ning unustame sealjuures ära edukad,” kirjutab Kostivere kooli direktor Olga Saikovskaja. „Ideaalne oleks, kui klassis toimetaks kaks abiõpetajat: üks abistaks nõrgemaid ning teine jälgiks tugevamaid – kohe, kui järjekordne ülesanne tehtud, saaks õpilastele uut põnevat õppetegevust pakkuda.”

Käesolevaga või käesolevata?

Priit Põhjala kirjutab „Keelekaste” rubriigis kantseliidist – häirivalt paberlikust asjaajamiskeelest, millele iseloomulikud segasus ja sõnarohkus arvatakse ekslikult olevat soliidsuse, tõsiseltvõetavuse ja ametlikkuse tunnus.

Inimestega tuleb rääkida, aga anda neile ka mõtlemisaega

2014. aasta suvest on Tartu koolid tegutsenud TULUKESE valgel. Haridusosakonna algatatud projekt „Tõenduspõhine uus lähenemine − uus koolikultuur Eestis” on süüdanud leegi Eesti teisteski koolides-lasteaedades. 21. aprillil Tartus aset leidva projekti lõpukonverentsi eel tegi kahe aasta tööst kokkuvõtteid projekti eestvedaja, haridusosakonna jurist Kairit Peekman.

Kas kohalikke omavalitsusi saab usaldada?

„Riigikogu kultuurikomisjon leiab, et riik saab ja peab kohalikke omavalitsusi usaldama, haridus- ja teadusminister ei ole selle mõttega nõus,” kirjutab Raivo Juurak.

OECD soovitab koolivõrgu senisest jõulisemat korrastamist

Eelmisel nädalal avalikustatud OECD analüüs Eesti haridussüsteemi ressursikasutusest peab esmatähtsaks koolivõrgu korrastamist. Kuigi õpilaste arv on märkimisväärselt kahanenud, ei ole sellega kooskõlas muutunud õpetajate arv ning koolivõrk.

Kõik huvilised on oodatud kutsemeistrivõistlusi uudistama!

Kevad on käes ja alanud on kutsemeistrivõistluste hooaeg. Võistlusi on oodatud külastama kõik huvilised, eriti õpilasgrupid üldhariduskoolide lõpuklassidest. Võistlused toimuvad märtsist detsembrini koolides üle Eesti, samuti messidel, festivalidel ja mujal.

Noortekirjandus

Fantaasia juurest tagasi reaalsesse maailma ehk millised on noortekirjanduse aktuaalsed teemad ja trendid, sellest kirjutavad Sash Uusjärv, Ave Mattheus ja Tauno Vahter. Uusi noorteraamatuid tutvustavad Jaanika Palm ja Mari Niitra.

Kuidas luua lastele koolides liikumisvõimalusi?

Tartu ülikooli kehakultuuriteaduskond on pannud Eesti laste liikumisaktiivsusele hinde F ehk mitterahuldav. TÜ eestvedamisel loodud koolide võrgustikus Vunk! katsetatakse õpilaste (ja ka õpetajate) liikumist toetavat tegevust ning kogutakse ideid ja kogemusi.

Logopeedi palk sõltub omavalitsuse rahakotist

Logopeedide palgad on lasteaedades üle Eesti väga erinevad ning spetsialiste napib. Kõigil lastel kõne mahajäämust lasteaiaeas tasandada ei õnnestu, osa lastega peab logopeediline töö jätkuma ka koolis.

Kuidas Mulgimaa lapsed vulkloori õpivad

Mulgimaa laste folklooripäev ehk Mulgi murdes vulklooripäe on kõige pikema traditsiooniga sündmus, mida Mulgi kultuuri instituut korraldab. Tänavu toimus see juba kahekümnendat korda. Toreda tava eestvedaja on kõik need aastad olnud Alli Laande, kes nimetabki end Mulgi asja ajajaks.

Karikatuurivõistlus sündis koolipingi kritseldustest

Tartu loodusmajas on väljas õpilaste karikatuurivõistluse „Mida naerad, koolijüts?” parimad tööd. Võistlust on juba 25 aastat üksipäini korraldanud Tartu Variku kooli õpetaja Paul Kunman.

Ameerika noortekirjanik Jay Asher: „Kiusamisest ja enesetapust tuleb rääkida!”

Ameerika noortekirjaniku Jay Asheri romaan „Kolmteist põhjust” räägib koolikiusamisest. „Kiusamine ja enesetapp ei ole mugavad teemad, millest vestelda, ent see ongi põhjus, miks peame neist asjust rääkima,” leiab ta. „Sel teemal jutu alustamine on tihti see raskeim osa. Ilukirjandus, kellegi välja mõeldud lugu võib olla hea ajend seda teha.”

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!