Õppereis on vahvaim aktiivõppemeetod!

19. apr. 2016 Kaire Viil TTÜ Virumaa kolledži lektor - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledži üliõpilastel oli sel kevadel taas võimalus käia kahel õppereisil Eesti Energia ettevõtetes. Märtsis sõitis 40 päeva- ja kaugõppe üliõpilast uurima Iru elektrijaama ning Energia Avastuskeskust. Eesti Energia giidid-insenerid teevad vahvaid õppekäike ning kõikidele üliõpilaste küsimustele vastatakse lihtsalt, kuid põhjalikult. Tudengid said Iru elektrijaamas ülevaate sellest, kuidas prügist elektrit toodetakse ning mida tehakse tootmisjääkidega. Digiajastu linnainimestele oli korraga nii suur kogus prügi ning selle lõhn eksootiline elamus. Kuna Virumaa kolledži tehnikaerialade üliõpilased on enamasti vene kodukeelega, oli Iru õppereis ka tõhus eesti keele ning erialaterminoloogia õppimise võimalus. Idavirulased said kinnitust, et nad tulevad oma keeleoskusega eestikeelses töökeskkonnas kenasti toime. See vähendab aukartust praktika- ja töökoha otsimise ees ka väljaspool Ida-Virumaad.

Pärast lõunat suunduti Tallinna Energia Avastuskeskusesse. Enamik üliõpilasi oli selles tehnikateadmisi populariseerivas hariva meelelahutuse keskuses esimest korda. Üliõpilasaastad on tihti elu parimad aastad ning Energia Avastuskeskuses oli tudengitel tore võimalus ka vabamas õhkkonnas teineteist tundma õppida ning suhelda. Igal juhul jättis teadusteater ka täiskasvanud õppijatele kustumatu mulje.

Kes Tallinna-ekskursioonil oli käinud, soovis tulla ka Eesti Energia Narva ettevõtetesse. Teine õppereis toimus aprilli alguses. Grupp sai kiiresti täis – ka sellele õppekäigule tulid nii päeva- kui ka kaugõppe tudengid.

Narva elektrijaamades saadi tore ning ilmekas ülevaade põlevkivienergeetikast. Ekskursioonide projektijuht Anna Bõstrova on suurepärane esineja ning oskas vastata kõikidele üliõpilaste küsimustele-kommentaaridele. Enne ekskursiooni toimunud vestlusringis said üliõpilased kinnitust, et Eesti Energia ettevõtted ootavad meie kõikide erialalade tudengeid nii praktikale kui tööle.

Järgmisena mindi õlitehasesse Enefit, kus läbiti kaasahaarav ohutustehnika minikursus. Kui kaitseriietus seljas, uuriti kõigepealt tehast Enefit 140 ning tudengid soovisid näha ka Enefit 280. Üliõpilastel oli suurepärane võimalus esitada küsimusi seadmete, tööprotsesside ja praktikavõimaluste kohta. Narva ettevõtetes saadi kinnitust, et Eesti Energia võtab tõepoolest noori spetsialiste tööle. Kohtasime Narvas mitmeid meie endisi tudengeid, kes ütlesid, et neil on unistuste töö ning parimad kolleegid. Üliõpilased veendusid, et nad on valinud prestiižse elukutse ning inseneriks tasub püüelda.

Õppereisid toimusid tänu Eesti Energia järelkasvu projektitoetustele. Kahel õppereisil osales kokku ligi 60 üliõpilast. Tallinna tehnikaülikooli Virumaa kolledž jääb ootama uusi projektitaotluste voore.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!