Rahvusvähemuste pühapäevakoolide õpetajaid tunnustati 12-aastase töö eest

8. apr. 2016 integratsiooni ja migratsiooni sihtasutus Meie Inimesed - Kommenteeri artiklit

Eile, 7. aprillil toimus Tallinnas Estonia talveaias pidulik tänuüritus rahvusvähemuste pühapäevakoolide õpetajatele. Haridus- ja teadusministeerium koos integratsiooni ja migratsiooni sihtasutusega Meie Inimesed (MISA) andsid üle 14 tänukirja Eestis tegutsevatele rahvusvähemuste pühapäevakoolide õpetajatele aktiivse tegevuse eestvedamise ning pikaajalise töö eest koolis.

„Eesti riik on rahvusvähemuste pühapäevakoole toetanud alates 2005. aastast. Aastate jooksul on koolide arv kasvanud, kuna rahvusvähemuste kogukonnad tunnetasid vajadust tegeleda järeltulevate põlvkondade harimisega – õpetada neile esivanemate keelt, kultuuri ning kombestikku. Hea meel on tõdeda, et nii mitmedki koolid, kes on lapsi õpetanud juba 2000. aastate algusest, on tänaseni avatud – vahetunud on vaid õpilased, kellest on saanud tänaste pühapäevakooli kasvandike vanemad aga ka pühapäevakoolide õpetajad,” selgitas haridus- ja teadusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar.

Aastal 2006 eraldas MISA õppetegevuse läbiviimiseks toetust kümnele rahvusvähemuste pühapäevakoolile. Möödunud aastal said tegevustoetust aga 30 rahvusvähemuste pühapäevakooli. Käesoleval õppeaastal rahastatakse ukraina, vene, aseri, läti, gruusia, ingeri-soome, tatari, usbeki, valgevene, kabardiini, korea ja armeenia pühapäevakooli tegevust. Kõige enam pühapäevakoole on Tallinnas, kuid koole tegutseb ka Pärnus, Loksal, Tartus, Viljandis, Maardus, Tapal, Valgas, Jõhvis, Narvas ja Sillamäel.

Irene Käosaare sõnul on positiivne, et rahvusvähemuste pühapäevakoolide tuumik on jäänud aastatega samaks. „2006. aastal tegutsenud koolidest töötab sel õppeaastal seitse pühapäevakooli. See on saanud juhtuda vaid tänu pühapäevakoolide õpetajate ja eestvedajate järjepidevale tööle, kes on motiveerinud vanemaid, innustanud õpilasi ning pidevalt koolitanud ka ennast,” lisas ta.

„Pühapäevakoolid on sageli teistest rahvustest laste ja noorte jaoks ainus koht, kus nad saavad tutvuda oma juurtega, tundma õppida  esivanemate keelt ja kultuurilugu. Koolist saavad noored kaasa ka palju eluks vajalikke teadmisi ja oskusi – lisaks traditsioonilise käsitöö ning rahvusroogade valmistamisele, õpetatakse noori mõistma kommete ja traditsioonide tähtsust ning ka erinevate riikide tavadest lugupidamist,” tutvustas pühapäevakoolide panust MISA partnerlussuhete valdkonnajuht Kristina Pirgop.

Rahvusvähemuste pühapäevakoolide tegevust rahastab haridus- ja teadusministeerium riigieelarvest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!