Selgusid Eesti parimad noored matemaatikud

4. apr. 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit

Viie tunni jooksul tuli olümpiaadil leida lahendus viiele ülesandele. Foto: Raili Vilt

2. ja 3. aprillil toimus Tartu ülikoolis 63. matemaatikaolümpiaadi lõppvoor, kus osales 109 õpilast üle Eesti. Võistluse parimad olid Tartu ja Tallinna koolide õpilased.

Parimad matemaatikaülesannete lahendajad selgitati välja olümpiaadi esimesel päeval, kus viie tunni jooksul tuli leida lahendus viiele ülesandele.

9. klassi arvestuses võitis Toomas Tennisberg Tartu Kesklinna koolist, 10. klassi arvestuses jagasid esikohta Miina Härma gümnaasiumi 9. klassi õpilased Richard Luhtaru ja Karl Paul Parmakson. 11. klassi arvestuses võitis Vanalinna hariduskolleegiumi õpilane Joonas Jürgen Kisel ning 12. klassi arvestuses osutus maksimumtulemusega parimaks Tallinna reaalkooli õpilane Andres Unt.

„Eraldi toon välja Tallinna reaalkooli õpilase Kaarel Hänni saavutuse. Viie tunni jooksul suutis ta lahendada nii 11. kui ka 12. klassi ülesanded ning jõudis mõlema vanuserühma arvestuses auhinnalisele kohale,” ütles matemaatikaolümpiaadi žürii liige Raili Vilt, kes tänas ühtlasi lõppvooru jõudnud õpilaste õpetajaid: „Enim oli lõppvooru kutsutud Hugo Treffneri gümnaasiumi õpetaja Ülle Hüva ja Tallinna reaalkooli õpetaja Helen Kaasiku õpilasi – mõlema kasvandikke oli tervelt 13.”

Lions klubi LC Tallinn Eesti I jagas 10., 11. ja 12. klassi arvestuses esikoha saanud õpilastele kokku kolm 1000 euro suurust stipendiumi.

Swedbank Eesti juhi Robert Kiti annetatud stipendiumi „Benoit Mandelbroti jälgedes” said matemaatikaolümpiaadi žürii otsusega Toomas Tennisberg, Kati Iher, Oliver Nisumaa ja Kristjan Kongas.

„Benoit Mandelbrot on mees, kes on andnud olulise panuse nii matemaatikasse, füüsikasse kui ka majandusteadusse – stipendiumi üks eesmärk ongi anda kooliõpilastele märku, et interdistsiplinaarsed valdkonnad vajavad reaalainetes andekaid noori, sõltumata sellest, milline on majandusseis,” sõnas Robert Kitt.

TÜ matemaatika ja statistika instituut tänas meenega 9. klasside arvestuses viie parima hulka jõudnud õpilase õpetajaid.

Lõppvooru tulemuste põhjal selgusid ka noored, kes asuvad püüdlema kohta rahvusvahelise matemaatikaolümpiaadi Eesti võistkonnas. Vastavalt olümpiaadi juhendile kutsutakse valikvõistlusele 23 parimat õpilast kõigi vanuserühmade lõikes. 57. rahvusvaheline matemaatikaolümpiaad toimub sel aastal 6.–16. juulini Hongkongis.

Täielikud tulemused ning ülesanded ja lahendused leiab matemaatikaolümpiaadi lehelt http://www.math.olympiaadid.ut.ee.

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!