„Suveöö unenäomasin” astub teatrisaalist välja

8. apr. 2016 Hannele Känd - Kommenteeri artiklit

„Suveöö unenäomasin”

NUKU teatris esietendub aprillikuus omalaadne lavastus, mis põhineb William Shakespeare’i kuulsaimal komöödial „Suveöö unenägu”. Lavastus ei toimu mitte teatrisaalis, vaid kutsub publikut kaasa unenäolisse vanalinna. Stseenid toimuvad põnevates hoovides, siseruumides ja tänavatel, kus näitlejad ning nende manipuleeritud nukud, esemed ja helid loovad linnaruumi paralleelmaailma. Üks oluline tegelane ongi vanalinn ise – see kehastab lavastuses metsa, mis Shakespeare’i näidendiski olulist rolli täitis.

„Suveöö unenäomasina” lavastaja on noor andekas sloveen Matija Solce, kel Eestiga sinasõprus juba üle kümne aasta. „Suveöö unenäomasin” luuakse spetsiaalselt Tallinna jaoks. Eesti ja eestlased on Solces huvi tekitanud juba mõnda aega. Ta leiab, et eestlastel on tugev kultuuritunnetus, mis tundub tema jaoks palju sügavam kui teistel rahvustel. „See võib tulla sellest, et te ei ole nii tugevalt religiooniga seotud,” mõtiskleb Solce. „Igatahes on Eesti minu jaoks väga tõeline, reaalne, Eesti ei ole võlts!” kirjeldab ta.

Uus lavastus küsib – mis on päris ja mis mitte. Foto: Riina Vaikmaa

Uus lavastus küsib – mis on päris ja mis mitte. Foto: Riina Vaikmaa

Reaalsuse ja illusioonidega Solce lavastus tegelebki. „Minu eesmärk on arusaama teatrist muuta. Soovin, et pealtvaatajad mõtleksid teatrist teisiti ja küsiksid endalt, kas see, mida nad näevad, on päriselt või mitte. Etendus toimub meile tavapärases keskkonnas – tänavatel, kus liigume iga päev ja kus pole harjunud teatrit, kunsti nägema,” kirjeldab Solce. Shakespeare’i tuntud materjali on Solce pannud endale olulistest asjadest rääkima. Lavastus ei loe moraali, vaid annab võimaluse näha olukordi ja ühiskonda teistest vaatenurkadest. „Tegemist pole klassikalise teatriga, kus öeldakse, et see on hea ja teine halb. Me paneme inimesed seda ise tunnetama ja kogema,” ütleb ta.

„Suveöö unenäomasin” esietendub 17. aprillil ja on mõeldud kõigile, kel vanust üle 12. Lavastuses mängivad Mart Müürisepp, Liivika Hanstin, Kadri Kalda või Sandra Lange, Andres Roosileht, Jau­ne Kimmel, Martin Tikk, Grete Jürgenson ja Karl Sakrits. Etendused toimuvad aprillis, mais ja juunis ning sügishooajal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!