Suvi Eesti Vabaõhumuuseumis

8. apr. 2016 Helena Haller - Kommenteeri artiklit
Eesti Vabaõhumuuseum alustab 23. aprillil jüripäevaga oma suvehooaega. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Eesti Vabaõhumuuseum alustab 23. aprillil jüripäevaga oma suvehooaega. Talveunes olnud talude uksed avatakse külastajatele ning perenaised ja peremehed alustavad oma kevadsuviste toimetustega. Et suvi korda läheks, võeti jüripäeval vanasti ette mitmeid kombetalitusi ja nii saab ka vabaõhumuuseumis sel päeval näha karjaserituaale ning koguda kevadise suurpuhastuse jaoks kasulikke nippe. Samuti meenutatakse, kuidas on seotud jüripäev ja Jüriöö ülestõus ning süüdatakse kiigeplatsil leelokoori laulu saatel jürituli. Suvehooaja esimese päeva puhul on sissepääs muuseumisse prii.

Alates 23. aprillist on vabaõhumuuseum avatud iga päev kella 10–20, taludesse uudistama pääseb kella 18-ni. Tavapilet on suvehooajal 8, sooduspilet 5 ja perepääse 16 eurot.

1. mai langeb sel aastal kokku vana kalendri ülestõusmispühadega. Lihavõtete aegu peeti vanasti meelsasti laatasid ja nii toimub juba traditsiooniks saanud 1. mai kevadlaat sel aastal setu talu ümbruses, kus laadamelule lisanduvad kontserdid, tavanditoidud, munade maalimine ja teised lihavõttepühade toimetused.

Aasta valgeimat ööd tähistame lausa kahel korral. 23. juunil süttivad Rocca al Mare kõrgel kaldapealsel lõkked, pidutseda saab koos ansambliga Untsakad, tantsupillerkaari ja vanaaegsete mängudega. Vana kalendri kommete järgi peame jaanipäeva ja Ivan Kupalat aga 6. juulil.

29. juunist kuni 2. juulini toimuv aianduse nädal on tõeline maiuspala kõigile aednikele ja loodusehuvilistele. Teeme jalutuskäigu taluaianduse ajalukku, õpime tundma vanu aiataimi ning vaatame, kuidas looduslike vahenditega taimekahjureid tõrjuda. 20. augustil tähistame taasiseseisvumist aga laulupäevaga. Mereaasta puhul laulame merega seotud arhailisi regilaule ning uuemaid rahvaviise.

Lisaks tutvustavad viiel suvekuisel nädalavahetusel Eestis elavad vähemusrahvused oma ajalugu ja kultuuri ning jutustavad elust tänapäeval.

Meeldivat ajaviitmist ja tera tarkust leiab Eesti Vabaõhumuuseumis suvi läbi. Kohtumiseni!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!