Tallinna reaalkooli õpilased võitsid Eesti–Soome maavõistluse füüsikas

29. apr. 2016 Virge Tamme Tartu ülikooli pressinõunik - Kommenteeri artiklit
Foto: TÜ teaduskool.

Foto: TÜ teaduskool.

25.–27. aprillini toimus Tallinnas 14. Eesti-Soome maavõistlus füüsikas, millest võtsid osa ka Rootsi ja Läti võistkonnad. Võistluse, millel osales 64 õpilast, kaksikvõit jäi Eestisse – parimatena kogusid võrdse punktisumma Kristjan Kongas ja Taavet Kalda Tallinna reaalkoolist.

Võistlusülesannete temaatika ulatus klassikalisest koolifüüsikast kaasaegsete elektroonika-komponentideni. „Näiteks ajaloolise tagasivaatena said õpilased panna end 19. sajandi suurte matemaatikute ja füüsikute rolli ning välja nuputada, kuidas arvutada maakera pöörlemise mõju teatud eksperimentide tulemustele,” selgitas füüsikaolümpiaadi žürii esimees Mihkel Kree.

Sarnaselt rahvusvaheliste olümpiaadide formaadiga otsustati jagada tänavu auhindu kolmes kategoorias: välja anti 4 kuld- , 8 hõbe- ning 12 pronksauhinda.

Üldkokkuvõttes olid võistluse parimad Kristjan Kongas ja Taavet Kalda Tallinna reaalkoolist. Neid premeeris keemilise ja bioloogilise füüsika instituut uurimisstipendiumiga väärtuses 500 eurot.

Eesti õpilastest teenisid hõbeauhinna Kaarel Hänni Tallinna reaalkoolist, Jonatan Kalmus Hugo Treffneri gümnaasiumist ja Richard Luhtaru Miina Härma gümnaasiumist. Nimetatud õpilasi premeeriti žürii otsusega Swedbank Eesti juhatuse esimehe Robert Kiti annetatud 200 euro suuruse stipendiumiga „Benoit Mandelbroti jälgedes”.

Pronksauhinna said Eesti õpilastest Airon Johannes Oravas Tallinna reaalkoolist, Paul Kerner Tallinna Tõnismäe reaalkoolist, Eva-Maria Tõnson Hugo Treffneri gümnaasiumist ning Markus Rene Pae Gustav Adolfi gümnaasiumist. Kõiki neid premeeriti stipendiumiga „Benoit Mandelbroti jälgedes”, mille väärtus oli 100 eurot.

Parimate eksperimentaatorite eriauhinnad said Taavet Kalda ja Kaarel Kivisalu Tallinna reaalkoolist.

Täielikud tulemused leiab siit.

Vastavalt võistluse tulemustele nimetati juulis Šveitsis toimuva rahvusvahelise füüsikaolümpiaadi Eesti võistkonna liikmeteks Kristjan Kongas, Taavet Kalda, Kaarel Hänni, Jonatan Kalmus ja Richard Luhtaru.

Eesti–Soome maavõistluse läbiviimist rahastas haridus- ja teadusministeerium ning korraldas Tartu ülikooli teaduskool koos Tallinna tehnikaülikooli küberneetika instituudiga.

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!