Tallinna ülikooli akadeemiline raamatukogu sai 70-aastaseks

8. apr. 2016 Jaana Tõnisson TLÜ akadeemilire Raamatukogu suhtekorraldaja - Kommenteeri artiklit

Endine teaduste akadeemia raamatukogu, tänane Tallinna ülikooli akadeemiline raamatukogu tähistab oma asutamise 70. aastapäeva

Näitus raamatukogu fuajees.

Näitus raamatukogu fuajees.

Aprilli alguses tähistab Tallinna kesklinnas (Rävala pst 10) asuv akadeemiline raamatukogu oma 70. asutamise aastapäeva. Sel puhul peeti 5. aprillil ettekandepäev „Raamatukogu kui võimalus: ajalugu ja tulevik”, mis keskendus kaasaegse teadusraamatukogu ees seisvatele väljakutsetele. Raamatukogu fuajees avati raamatukogu kogude haruldasemaid pärleid tutvustav näitus.

Raamatukogu, mida mitteametlikus kõnepruugis tuntakse jätkuvalt ka kui teaduste akadeemia raamatukogu, tegutseb alates 2003. aastast Tallinna ülikooli raamatukoguna, kuid on asutatud 1946. aastal koos ENSV teaduste akadeemiaga ja selle keskraamatukoguna.

Nõukogude ajal teadlaste huve teenima loodud ja aastakümneid vaid teadlastele orienteerituna tegutsenud raamatukogu ei ole oma kõrget teaduskirjandusega varustatuse taset minetanud, kuid on nüüd ülikooli liikmete kõrval avatud kõigile huvilistele. Raamatukogul on üle 45 000 lugeja ning lugejate ringi laiendatakse igal aastal ka järjest rohkemate gümnaasiumiõpilasteni. Samuti on Tallinna ülikooli akadeemiline raamatukogu ainus raamatukogu, kus tegutseb peale tavapärast tööaega ka ilma raamatukoguhoidjata öösaal, mis on avatud nädala sees kuni kl 23-ni ja nädalavahetustel kuni 19-ni. Raamatute tagastusautomaat on avatud seitse päeva nädalas ja ööpäevaringselt.

Raamatukogu direktor Andres Kollist meenutab, et on tähelepanuväärne, et raamatukogu, mis oli nii nõukogude perioodi üks juhtivaid teadusraamatukogusid, on suutnud ka muutunud oludes säilitada, pigemini tugevdada oma positsiooni Eesti raamatukogude maastikul.

„Raamatukogu kõige esimeses lugemissaalis oli kuus lugemiskohta, kogudes sisaldus 7085 trükist ja aastas oli registreeritud 80 lugejat, kes külastasid raamatukogu 320 korral. Praegu on meil lugejaid üle 45 000 ja külastusi aasta jooksul üle 205 000. Ja need numbrid ei sisalda virtuaalseid külastusi! Raamatukogu e-teadusraamatukogu ETERA kasvas möödunud aastal üle 21 000 objekti. Raamatukogus tegutseb juba mitmendat aastat Baltikumi suurim ja moodsaimate masinatega digiteerimiskeskus.”

Raamatukogu eriline tugevus seisneb Kollisti sõnul aga selles, et seal on ühendatud uus ja vana. Kõige moodsaima tehnoloogilise varustuse kõrval on raamatukogus hoiul Eesti kõige vanemate avalike raamatukogude kogud. Tegemist on teadaolevalt 1552. aastal Tallinnas Oleviste kiriku juures tegutsenud avaliku raamatukoguga ehk nn Oleviste koguga.

Juubeli puhul raamatukogu fuajees eksponeeritud näitusel on näha muu hulgas ka käsikirjaline Oleviste kogu inventariraamat. Näitusel saab veel näha kõige vanemat Eestis säilinud trükise fragmenti, milleks on lehekülg 1457. aastal Mainzis pärgamendile trükitud inkunaablist, mida tuntakse Mainzi psaltri nime all. Fragment on meieni jõudnud 17. sajandi keskel Tartus trükitud raamatu kaantel.

Harulduste näitus on avatud veel vaid ühe nädala: 11.–15. aprillini.

Juubeli puhul kõigile piiranguteta avatud e-teadusraamatukogu ETERA saab külastada aadressil www.etera.ee.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!