Tartu lastekirjanduse auhinna laureaat on Andrus Kivirähk

25. apr. 2016 Linda Jahilo Tartu Oskar Lutsu nim linnaraamatukogu avalikkussuhete juht - Kommenteeri artiklit

Raamatu ja roosi päeval, 23. aprillil kuulutati Tartu mänguasjamuuseumi Teatri Kodus välja Tartu lastekirjanduse auhinna (Lapsepõlve auhind) laureaat. Auhinna võitis Andrus Kivirähk raamatuga „Oskar ja asjad”, mille andis välja kirjastus Film Distribution OÜ. Auhinnale kandideerisid 2015. aastal ilmunud laste- ja noorsooraamatute autorid.

Andrus Kivirähki esimesed lasteraamatud „Kaelkirjak” (1995) ning „Sirli, Siim ja saladused” (1999) on  ammu arvatud koolikirjanduse hulka ja neid loeb iga koolilaps. Juba enne kooli saavad lapsed tuttavaks joonisfilmidega, mille peategelane on koeratüdruk Lotte ja filmide kaasstsenarist Andrus Kivirähk.

2010. aastal võitis laste poolehoiu ja Nukitsa konkursi aasta varem ilmunud „Kaka ja kevad”. Eelmisel aastal ilmus Kivirähkilt teinegi lasteraamat, jutukogu „Karneval ja kartulisalat“.

„Oskar ja asjad” köitis žürii tähelepanu ennekõike rohkete tõlgendusvõimalustega. Põnev novellidest koosnev jutustus on kui sibul, mille üha uued kihid avanevad lugedes üksteise järel. Esmasele reaalsuse tasandile lisandub Oskari fantaasiatasand, meenutused minevikust ja paralleelid erinevate kirjandusteostega.

Žürii hinnangul on see kaasaegne ja haarav lugu, mis võlub lugejat esimestest ridadest kuni viimasteni välja. Raamatu tekst sunnib enda ümber tähelepanelikult ringi vaatama ning ümbritsevale mõtlema. Jutustamise tempo arvestab igati noorte lugejatega.

Žürii arvates on raamatu suurim väärtus eri põlvkondade ühendamine. Teoses tõstatatakse küll keerukaid probleeme, kuid sellele vaatamata on suudetud säilitada lõbus ja optimistlik toon, mis suudab köita igas vanuses lugejat – lastest vanavanemateni. Peabki ju üks hea lasteraamat olema paeluv ka täiskasvanutele, et nad tahaksid seda oma lastele ette lugeda.

Tartu lastekirjanduse auhinna nominendid olid Andrus Kivirähki kõrval Aino Pervik raamatuga „Jääpurikas, murelik piim ja teised tüübid” (Tänapäev), Juhani Püttsepp raamatuga „Gibraltari laevakoerte ühing” (Tänapäev), Piret Raud raamatuga „Lugu Sandrist, Murist, tillukesest emmest ja nähtamatust Akslist” (Tänapäev) ning Ilmar Tomusk raamatuga „Rasmuse vuntsid” (Tammerraamat).

Žürii arvamust auhinnale kandideerinud raamatutest saab lugeda linnaraamatukogu kirjandusveebi lugemissoovituste blogist

(iga teose kohta eraldi postitus).

 

 

 

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!