Tartu Uus Teater: „Odysseia” lisaetendused

8. apr. 2016 Tartu Uus Teater - Kommenteeri artiklit

"oDYSSEIA"Augustis toimuvad Tartu Uue Teatri menuka suvelavastuse „Odysseia” lisaetendused.

Tegemist on kahtlemata ühe suurejoonelisema ja erilisema suvelavastusega nii eelmisel kui ka sel aastal. Lavastus algab pidusöögiga teatrimajas, kuid liigub siis ekskursioonile Odysseuse radadele. Publik pannakse bussidesse ning viiakse eri paikadesse elu keskele ja sinnagi, kust elu on lahkunud. Teater käib nii vabas õhus kui ka bussis. Tuleb süüa, juua, kõndida, istuda, seista, nautida, kannatada, et viimaks tagasi jõuda. Nagu elus. See on Tartu Uue Teatri esimene klassikalavastus, algtõukeks vanakreeka eepos „Odysseia”. Lavastus pälvis aasta kultuurisündmuse kategoorias Tartu kultuurikandja 2015 tiitli ning oli Eesti teatripreemiate parima lavastuse nominent 2015.

 

Marite Butkaite (Eesti Ekspress):

„Mänguplatsiks muutub terve linn, avastamisrõõmu ja -ruumi jagub ka neile, kelle jaoks on see igapäevane keskkond. Olles ise pikalt Tartus ja eri linnajagudes elanud, sattusin mitmesse paika esimest korda. Homerose „Odüsseia” on asetatud Tartu keskmesse ja äärealadele. Linn on muudetud müütiliseks paigaks, kus tutvustatakse Trooja sõjaga seotud kohti ja mälestusmärke. Kõike vaadeldakse läbi teise kultuuriruumi ja ajaloo prisma. Kõik toimub etteantud formaadi ehk ekskursiooni piires.”

Valle-Sten Maiste (Sirp): 

„Lavastust kandvaks ja lõpetavaks ühendakordiks on amor fati, külm vastuvaatamine saatusele, mis langenud liisu ehk tehtud otsuste tõttu on võtnud niisuguse kuju, nagu ta on võtnud. Mineviku sammud ja otsused on ära määranud meie tuleviku teed ja nii ei ole minevik lihtsalt möödunu, millest saab ehk midagi õppida, vaid ka oleviku võimalusi paratamatult määrav struktuur, mida võib mõista, kuid mida on keerukas muuta. Seda silmas pidades on „Odysseia” tõsine klassikalavastus suure algustähega, lummaku ta pealegi seejuures pulbitseva verega tantsusõpru, teatrikunsti vormilise rikastamise nõudjaid jm sulelisi.”

 

„ODYSSEIA”

  • „Odysseia” autor, lavastaja, kunstnik Ivar Põllu
  • Valguskunstnik Taavi Toom
  • Videokunstnik Martin Rästa
  • Mängivad Maarja Jakobson, Katrin Pärn, Piret Simson, Helgur Rosental, Janek Joost, Siim Angerpikk, Evald Aavik jt.

Lisaetendused suvel:

  • 5., 6., 9., 10., 12., 13. august kell 20
  • 15., 16., 18., 19., 20. august kell 19

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!