Tule Endla teatrisse ja Pärnu muuseumi

8. apr. 2016 Marian Kivila - Kommenteeri artiklit

Kevadine Pärnu pakub koolidele külastusteks sisukat paketti, mis koosneb oma valitud etendusest Endla teatris ning Pärnu muuseumi püsinäituse „11 000 aastat ajalugu – Elamusi vanast ajast” või Koidula muuseumi külastusest.

Pärnu muuseumi püsinäitus viib külastaja meeleolukale rännakule kiviajast tänasesse päeva. Teekonnal tutvume Pulli asukate eluga, heidame pilgu kesk­agsete kaubateede põnevasse maailma ning saame osa ärkamisajast ja Eesti Vabariigi väljakuulutamisest Pärnus. Näitus tutvustab ka Nõukogude perioodi kaubandust, tööstust ja olmet ning Pärnule omast kuurordikultuuri. Soovi korral on võimalus külastada Koidula muuseumi, mis on pühendatud Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula elule ja tegevusele ning Eesti järjepideva ajakirjanduse algusloo esitamisele (Perno Postimees). Pärnu muuseumi näituse juurde on võimalik tellida giid, Koidula muuseumi 19. sajandi keskpaiga klassiruumis viime kokkuleppel läbi lõbusa muuseumitunni „Papa Jannseni koolitund”.

Endla teatris on lavastusi nii nooremale kui ka vanemale koolieale. „Kangelapsed” kutsub lapsed kaasa, et takistada ühiselt Pimeduse Printsi maailma hävitamise plaane. Nüüdisaegses lavastuses leidub lavavõitluse, akrobaatika ja tantsu elemente ning kuuleb originaalmuusikat. „Peeter Paan ja valge lind Wendy” on koguperelavastus tantsude, laulude ja kireva tegelaste galeriiga, mis põhineb maailmaklassikaks saanud lool Peeter Paanist – poisist, kes keeldub suureks kasvamast.

Lavastuse „45 339 km² raba” fookuses on viimastel aastatel Eestist välismaale kolinud eestlaste arvamused Eestist, elust välismaal, kodumaaigatsusest. Mati Undi samanimelisel romaanil põhineva „Öös on asju” on lavastanud tunnustatud lavastaja ja dramaturg Ivar Põllu. Undi kollaažromaan elektriseeris 1990. aastatel ilmudes kogu Eesti kirjandusvälja. Millest romaan räägib, selles kokkuleppele ei jõutudki. Ühes olid ja on lugejad siiski üksmeelel – kuigi segane, on tegu väga huvitava teosega.

Lisainfo http://www.parnumuuseum.ee/paketid, broneerimine Ain@endla.ee.

 

J. V. Jannseni kirjutustuba Koidula muuseumis. Foto: Indrek Aija

J. V. Jannseni kirjutustuba Koidula muuseumis. Foto: Indrek Aija

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!