Üle-eestilisel linnuviktoriinil selgusid parimad noored linnutundjad

21. apr. 2016 Eva-Liisa Orula TÜ loodusmuuseumi ja botaanikaaia kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit
Linnuviktoriin. Foto: Aldo Rääbis

Linnuviktoriin. Foto: Aldo Rääbis

Eile, 20. aprillil toimus Tartu ülikooli loodusmuuseumis üle-eestiline linnuviktoriin, kus selgusid parimad noored linnutundjad. Nooremas vanuseastmes saavutasid esikoha Tamsalu gümnaasiumi õpilased Marianne Lapin, Annika Õunapuu ja Kaspar Kukk ning vanemas vanuseastmes Tallinna prantsuse lütseumi õpilased Artur Raik, Hana Geara ja Anni Joamets.
Linnuviktoriinil osales kokku 26 võistkonda ja 75 õpilast. Võisteldi kahes vanuseastmes: 6.‒7. ning 8.‒9. klass. Osalejad vastasid nii kirjanduse põhjal koostatud küsimustele kui ka pidid ära tundma linnuliike välimuse, laulu ja häälitsuste järgi. Õpilastel tuli näiteks pesa kirjelduste järgi ära arvata pesitseva linnu liik, järjestada tavalisemad linnud suuruse järgi ning tuvastada Eesti loomamuinasjutu järgi tänavune aasta lind rasvatihane. Kõige paremini tunti metsvindi, öösorri ja rasvatihase laulu, üldse ei tuntud hallhaigru ja porri häält ning väga vähe teati linavästriku häälitsust.
Žürii koosseisus Margus Ots, Külli Kalamees-Pani ja Kelli Hanschmidt selgitasid välja parimad noored linnutundjad. Esikolmiku kohtade jagamiseks mõlemas vanuserühmas esitati lisaküsimusi. Linnuviktoriini üldvõitjaks sai võistkond „Rukkirääk”.

Noorem vanuserühm (6.‒7. klass)
I koht – võistkond Rukkirääk koosseisus Marianne Lapin, Annika Õunapuu, Kaspar Kukk (Tamsalu gümnaasium)
II koht – võistkond Huvilised koosseisus Silver Nikkel, Samuel Kastepõld, Joosep Michels (Metsküla algkool)
III‒IV koht – võistkond Kuldsed Tihased koosseisus Luise Grethen Nirgi, Kirke Jäetma, Karmen Tamm (Kadrina keskkool)
III‒IV koht – võistkond Naaskelnoka Pojad koosseisus Aneta Ponetajev, Eva-Liisa Kuivonen, Olivia Parkman (Merivälja kool)

Vanem vanuserühm (8.‒9. klass)
I koht – võistkond TPL koosseisus Artur Raik, Hana Geara, Anni Joamets (Tallinna prantsuse lütseum)
II koht – võistkond Vambola koosseisus Paul Raasik, Raigo Jürisoo, Karl-Erik Kanal (Tartu loodusmaja)
III koht – võistkond Kiivitajad koosseisus Sofia Marlene Haug, Johanna Maria Jõgisu, Aurora Mikk (Gustav Adolfi gümnaasium)

Pärast viktoriini toimus kõigile osalejatele ekskursioon Tartu ülikooli loodusmuuseumi uuel püsinäitusel „Maa. Elu. Lugu”.
Linnuviktoriini korraldas Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed. Auhindadega toetasid Eesti ornitoloogiaühing ja MTÜ Loodusajakiri.
Täname osalejaid ja palju õnne võitjatele! Aitäh linnuviktoriini toetajatele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!