Viljandi Paalalinna kool liitub esimese üldhariduskoolina „SIIA SAAB” märgiga

20. apr. 2016 Liisa Pakosta soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik - Kommenteeri artiklit

Ligipääsetavuse hea tahte märgiga „SIIA SAAB” liitub täna Viljandi Paalalinna kool, kes tubli munitsipaalkoolina kaasab erinevate vajadustega õpilasi. Kui uute koolide ehitamisel on ligipääsetavus juba norm, siis vanade koolimajade kohandamine nõuab kooliperelt pühendumist.

On väga oluline, et erivajadustega lapsed ei kaoks haridussüsteemist. Füüsiline ligipääsetavus on alles algus, aga ilma selleta on veel keerulisem. Statistikaameti uuringud põhiharidusega pooleli jäänutest näitavad, et peaaegu pooled (40%) lastest, kes on esimeses klassis alustanud õhinal õppimist, on põhikoolist hiljem välja kukkunud. See näitab, et takistuste kõrvaldamisega haridusteel tuleb veel kõvasti vaeva näha. Õnneks on üha enam koole, kes seda südamega teevad, ja Viljandi Paalalinna kool on üks nendest tublidest koolidest.

Viljandi Paalalinna kooli direktor Aavo Palo kinnitab: „Oleme meile antud võimaluste juures teinud nii palju, kui oleme vähegi saanud. Tuleme alati erinevate vajadustega õpilastele ja nende vanematele vastu, et lapsed saaksid oma haridustee lõpuni käidud. Näeme, et õpilastel on üha enam lisavajadusi – lisaks füüsilistele eripäradele räägime ka erinevatest vaimsetest, sotsiaalsetest ja keelelistest vajadustest, millele kool peab ja tahab lapse huvides parimad lahendused leida.”

Viljandi Paalalinna kool on Eesti esimene üldhariduskool, kes tunnustava märgi „SIIA SAAB” saab. Haridusasutustest on märk veel Tallinna tehnikaülikoolil ja IT-kolledžil.

Võrdõigusvolinikuna tutvustan täna õiglast kohtlemist ja õpilaste võimalusi oma võrdsete võimaluste eest seista Jakobsoni Koolis ja Viljandi Paalalinna koolis ning pakun tasuta õigusnõustamist Viljandi linnaraamatukogus. Samuti tutvun Viljandi linna sotsiaal- ja haridustöö murekohtadega.

Ligipääsetavuse hea tahte märgi „SIIA SAAB” on võtnud kasutusele veel statistikaamet, AS Andmevara, rahvusooper Estonia, Eesti töötukassa, Ülemiste keskus, Eesti kunstimuuseumi filiaalid Kumu, Kadrioru ja Niguliste muuseum, teater Vanemuine, Pimedate Ööde filmifestival,  AQVA Spa & Hotel, restoran Tuljak, Metsavenna talu Mõniste vallas ja Võru tarbijate ühistu Maksimarket, RMK, Puhta Vee teemapark, Saaremaa puuetega inimeste koda.

Võrdõigusvoliniku kantselei loodud hea tahte märk „SIIA SAAB. Ligipääs kõigile” väärtustab kõigile avatud ja ligipääsetavat keskkonda. Ettevõtjad ja asutused, kes soovivad parandada oma ruumide, teenuste ja info ligipääsetavust on kutsutud märgiga liituma.

Lisainfot, sh kontrollküsimused ligipääsetavuse hindamiseks leiab märki tutvustavalt veebilehelt www.vordoigusvolinik.ee/siiasaab/.

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!