Isade auks ja emade kaitseks!

18. mai 2016 Maili Vaarpu Tallinna Kadaka lasteaia õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit
Aivar Pilv.

Aivar Pilv.

Eesti naine on loomult tugev, julgeb võtta vastutust ning leiab jõudu jagada end töö ja kodu vahel. Kõike seda on kergem teha, kui ema tunneb end peres kaitstuna. Et pakkuda perele kindlust ja turvatunnet, peab ühiskond tagama sama tunde riigis. Vabatahtlikkuse alusel tegutsev Kaitseliit on üks olulisi riigi tasandil turvatunde pakkujaid.

Kaitseliidu Tallinna maleva Nõmme malevkond eesotsas pealik Aivar Pilvega korraldab peredele Kaitseliitu tutvustavaid tegevusi. 5. mail toimus Tallinna Kadaka lasteaia ja Nõmme malevkonna ühine perepäev „Glehni kevaddessant 2016”, millega tähistasime emadepäeva ja meenutasime veteranipäeva. Dessant kandis motot „Isade auks ja emade kaitseks!”. Üritusel osalesid üheskoos Kadaka lasteaia ja Nõmme malevkonna pered. Üle 40 kaitseliitlase tutvustas oma igapäevatööd riigi kaitsmisel.

Glehni pargis oli umbes kahe kilomeetri raadiuses üles seatud kaheksa militaarset tegevuskeskust. Ülesannete täitmine nõudis peredelt koostegutsemist, kiirust, täpsust ja nutikust. Nõmme orienteerumisklubi juht Kaido Nurja koostas dessandi tarbeks orienteerumiskaardi. Pered läksid rajale järgmise legendi alusel.

On 1925. aasta aprill. Detsembrimässust (01.12.1924) on möödas neli kuud, kuid endiselt ei ole kindel, kas Nõmme metsadesse peitunud tagaotsitavad on lahkunud või mitte.

Kaitseliidu ülema kindralmajor Johannes Roska ja Nõmme alevivanema Christfried Oja koostöös sünnib plaan puhastada Nõmme metsad tagaotsitavatest enne, kui hernekülviaeg kätte jõuab. Plaani elluviimist alustatakse kohe.

Väegrupp Kadaka on saanud käsu sooritada luureülesandega dessant Glehni pargi alal. Eesmärk on avastada mässulisi või nende tegevuste jälgi ning tagaotsitavate olemasolul viia läbi nende tegevusi halvavaid häirimisoperatsioone.

Ämblikuvõrk.

Ämblikuvõrk.

Proovile sai end panna harjutustega, nagu punkrielanike neutraliseerimine, põgenemisraja läbimine, luure hüljatud laagripaigas, pool- ja täisfiguuride distantsilt tuvastamine, mässuliste sidevahendite hävitamine õhupüssist ja tagasitee leidmine sealt, kus taganeda enam ei saanud. Üheskoos tegutsesid ja otsisid lahendusi osalejad vanuses 10 päeva kuni 80 aastat.

Suurejoonelisele üritusele panid õla alla Kaitseliidu Tallinna malev ja Kaitseliidu kool. Kaasa lõid Maria Järvise juhitud Noored Kotkad. Kaitseliidu seeniorid jagasid dessandi läbi teinud peredele üle 400 portsu sõdurisuppi ja sooja teed.

Igal perel oli võimalus toetada Eesti veterane, ostes sinilillemärgi „Anname au!” või tehes annetuse Eesti vigastatud võitlejate ühingu heaks.

Austame isasid, kaitseme emasid. Üheskoos anname lastele juured, et nemad saaksid kasvatada tiivad.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!