Kultuurikomisjon arutab kollektiivset pöördumist lasteaednike töötasu teemal

3. mai 2016 Kati Varblane riigikogu pressiteenistus - Kommenteeri artiklit

Riigikogu kultuurikomisjon arutab täna avalikul istungil kollektiivset pöördumist lasteaiaõpetajate töö väärtustamise kohta.

1759 lasteaiaõpetaja allkirjastatud pöördumisega soovitakse, et koolieelseid lasteasutusi hakataks rahastama sarnaselt munitsipaalkoolidega ja lasteaiaõpetajatele kehtestataks töötasu alammäär, mida rahastataks riigieelarvest.

Kollektiivse pöördumise algataja, riigikogu liikme Märt Sultsi hinnangul vajab lasteaiaõpetajate töö praegusest suuremat väärtustamist ning esimene samm õiglasema kohtlemise teel peaks olema riigi poolt tagatud väärikas palk. „Kooliõpetajate palk on tagatud riigi haridustoetustega, kuid lasteaiaõpetajate palk on omavalitsuste kanda. Kohalikud omavalitsused on aga väga erineva võimekusega, mis tekitab palganumbrites kohutavalt suured käärid. Siinkohal peab riik tulema appi ja kehtestama ka lasteaiaõpetajatele riikliku palga alammäära,” ütles Sults.

Sults lisas, et lasteaia õpetaja ei erine kuidagi kooliõpetajast, sest nii kooli kui lasteaia töös lähtutakse riiklikust õppekavast ja õpetajal peab olema vastav kvalifikatsioon.

Kultuurikomisjoni esimehe Laine Randjärve sõnul tuleks kohalikele omavalitsustele anda rohkem õigusi ja vastutust hariduse korraldamisel. „Riik hakkab lähiaastastel munitsipaalgümnaasiume üle võtma, et luua riiklik gümnaasiumide võrk. Kohalikud omavalitsused saavad vaba raha suunata alus-, huvi- ja põhiharidusse,” ütles Randjärv .

Kell 14 algavat istungit konverentsisaalist saab jälgida riigikogu veebilehel.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!