Loodusheli portaal täieneb nüüdsest helivaatlustega

3. mai 2016 Veljo Runnel TÜ loodusmuuseumi harrastusteaduse peaekspert - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli loodusmuuseum uuendas portaali loodusheli.ee, lisades sellele helivaatluste mooduli. Nüüdsest saavad kõik huvilised aidata sisu luua, sest veebilehel kuvatakse nutirakendusega „Minu loodusheli” salvestatud helivaatlusi.
Peamise uuendusena jõuavad portaali nüüd kõik nutirakendusega „Minu loodusheli” tehtud ja esmase kontrolli läbinud vaatlused. Lisaks tavapärasele vaatlusinfole lisandub kuuldud linnu või looma helisalvestis, mis võimaldab liiki määrata ka pärast vaatluse tegemist looduses. Laulude ja häälitsuste salvestuste järgi aitavad liike määrata ja kontrollivad vaatlusrühma moderaatorid. Lisaks salvestustele kuulamisele saab helivaatluste kaardivaate abil oma vaatlusi otsida ning uudistada, kus teiste kasutajate märgatud laululinnud häält tegid.
„Nõnda saavad ka need, kes linnuvaatlustest huvitatud, aga määramises ebakindlad, osaleda selles põnevas ja tänuväärses tegevuses. Kui helivaatlusi koguneb piisavalt, saab nende põhjal uurida näiteks linnulaulude dialekte Eesti erinevates piirkondades, häälitsuste mitmekesisust ja palju muudki,” selgitas TÜ loodusmuuseumi harrastusteaduse peaekspert Veljo Runnel.
Uuendusi on teisigi: parandati ühendusi andmebaasidega, värskendati lehe väljanägemist mobiilsetes seadmetes ning töötamist veebilehitsejatega.
Loodusheli lehelt saab kuulata nii lindude hääli ja laule kui ka konnade, imetajate, ritsikate-rohutirtsude ja teiste häält tegevate loomade helisalvestisi. Kasutajad saavad lahendada ülesandeid, osaleda viktoriinis või neid ise korraldada.
Veebilehe programmeeris ja kujundas OÜ 5D Vision, uuendamist toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!