Tartu ülikooli kunstimuuseumi uus näitus kutsub tutvuma silmapaistva maailmaränduriga

20. mai 2016 Tartu ülikooli muuseum - Tartu ülikooli kunstimuuseumi uus näitus kutsub tutvuma silmapaistva maailmaränduriga kommenteerimine on välja lülitatud

26. mail kell 16 avab Tartu ülikooli kunstimuuseum uue aastanäituse „Teekond hommikumaale. Otto Friedrich von Richteri (1791‒1816) reisid ja kollektsioon”. Vana-Egiptuse teemaline näitus toob külastajateni erakordse loo väikesest Eesti maakohast pärit orientalistist ja silmapaistvast maailmarändurist, kes tõi Eestisse mitmeid haruldasi Egiptuse muistiseid.

Näituse keskmes on 1791. aastal Vastse-Kuustes sündinud noor baltisaksa orientalist ja rändur Otto Friedrich von Richter, kes käis 19. sajandi alguses uurimisretkedel nii Türgis, Egiptuses kui ka Nuubias. Pärast Richteri surma kinkis isa poja kogutud muistised ja käsikirjad Tartu ülikoolile, et innustada noori samasugustele ettevõtmistele. Eestis säilinud kogudest on uuel näitusel välja pandud tema käsikirjad ja joonistused ning kaks haruldast Egiptuse inimmuumiat, mis on ainulaadsed kogu Baltikumis ja Soomes. Suur osa Richteri Egiptuse muistiseid asub tänapäeval aga Venemaal Voronežis, kuhu need evakueeriti 1915. aastal Esimese maailmasõja eest, kuid mida muuseum ei ole oma kogudesse tagasi saanud.

Laiemalt tutvustab uus näitus külastajatele Vana-Egiptust ja räägib 18. sajandi lõpus Euroopat tabanud Egiptuse-vaimustusest.

Tule ja tee koos Richteriga kaasa mõtteline reis mööda Egiptust!