Eesti esimene koolirobootika konverents

7. juuni 2016 Heilo Altin MTÜ Robootika eestvedaja - Kommenteeri artiklit

Koolirobootikasse on Eestis investeeritud alates 2008. aastast ligi kaks miljonit eurot – üheski teises riigis maailmas pole nii väikese rahvaarvu kohta nii suurt investeeringut. See on taganud, et pooled Eesti koolid on õppetöö või huvihariduse eesmärgil varustatud robotitega. Valdkonna puudujääk on seni olnud aga koolirobootika õpetajate läbikäimine ja kogemuste jagamine. Olukorra parandamiseks toimub 8. juunil TTÜ Mektorys Eesti esimene koolirobootika konverents, kus kogemusi jagavad ka valdkonna eestvedajad Soomest, Rootsist ja Suurbritanniast.

MTÜ Robootika eestvedaja Heilo Altini sõnul on koolirobootika jõudnud HITSA ja Tiigrihüppe toel poolte Eesti koolideni: „Koolides, kus leidub entusiastlik robootikaringi juhendaja, on ukse taga järjekorrad, sest noorte huvi valdkonna vastu on suur. Seda tõestavad ka noortele suunatud robootikavõistlused, millest võtavad aasta jooksul osa ligi paar tuhat koolinoort.”

Valdkonna arengusuunana nähakse, et robootikaringid muutuksid sama kättesaadavaks kui teised levinud huviharidusringid. Altin tõdes, et arvutiklasside uksed peaksid lahti olema 24/7 ning õpilasi juhendama motiveeritud õpetajad.

Uuringutest nähtub, et kokkupuude robootikaga mõjutab tulevaste sisseastujate otsust loodus- ja täppisteadusi edasi õppida. „Paari aasta taguses uuringus uuriti kolme Eesti ülikooli IKT-erialade üliõpilaste n-ö murdepunkti, miks nad valisid just selle eriala. 36% õpilastest väitis, et nende huvi eriala vastu tekkis lapsepõlves, kui nad said motiveeriva õpetaja käe all millegi ehitamisel käed-külge-kogemuse,” tõi Altin näite.

8. juunil TTÜ Mektorys kell 10.30 algaval konverentsil vaadeldakse koolirobootika õpetamismeetodeid ja -vahendeid, seda, kuidas on koolirobootika kontseptsioon Eestis muutunud, tutvustatakse Soome, Rootsi ja Suurbritannia robootikahariduse kogemusi ning antakse ülevaade MTÜ Robootika eestvedamisel tehtud ERASMUS+ projekti „Robotics for Schools” tulemustest ja valminud materjalidest koolidele. Tutvustatakse äsja loodud Eesti teadushuvihariduse liitu ja selle tegevust.

Altin sõnas, et hariduslikud robootikavahendid on muutunud odavamaks ja kättesaadavaks kui varem. „Projekti tulemusena valmistati 15 eri tasemel „Roborännakut”, mis ei sõltu platvormist. Õpetaja saab koos õpilastega kasutada neid otse veebis ning valida ise, mis robotitega nad tööd teha tahavad,” kirjeldas Altin projekti suurimat väärtust.

Teiste hulgas astub konverentsil üles Suurbritannia suursaadik Christopher Holtby, kes räägib IT-haridusest ning kahe riigi koostööst robootikas. Töötubades saavad robootikaõpetajad üksteiselt. Tutvu programmi ja esinejatega siin.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!