Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Suveseiklustele vastu

17. juuni 2016 - Kommenteeri artiklit

ELK-logo / eesti lastekirjanduse keskus

 

 

 

 

 

1 (5)Kadri Lepp „Poiss, kes tahtis põgeneda”

Illustreerinud Kadri Ilves. Kõva köide, 116 lk. Kirjastus Tänapäev 2016

Lasteaiapoiss Mart on suve väga oodanud, sest siis on emal-isal puhkus ja temal sünnipäev. Vanemad otsustavad aga hoopis Egiptusesse minna ning poisi nädalaks maale vanaema ja vanaisa juurde viia. Mart tunneb end reedetuna. Tal on kindel plaan põgeneda. Seljakott pakitud, dokument hangitud ja raha muretsetud, on poiss valmis hoolikalt plaanitsetu teoks tegema. Kuid siis kohtub Mart naabermaja salapärase poisiga ning tema eneseusk lööb kõikuma. Ehk polegi ta põgenemisplaan nii hea, kui esialgu tundus?

 

1 (9)Hugo Vaher „Ümera mehed Roosa villast”

Illustreerinud Toomas Pääsuke. Kõva köide, 182 lk. Kirjastus Tänapäev 2014

Nils on põnevil. Puhkus vanavanemate juures tuleb edasi lükata − ees ootab kaua igatsetud laagrisuvi mere ääres. Poiss pakib laagrikotti kõik vajaliku ja asutaksegi teele. Laagribussis tutvub Nils teiste laagrilistega ning suveseiklused võivadki alata. Laagrielus on kõike, mida üks tegus poiss võiks tahta – lõket ja luuremänge, sporti ja seiklusi, õudusjutte ja esimesi kiindumusi, sügavat sõprust ja rivaalitsemistki. Kui Nils tagasi koju jõuab, võib ta tõdeda, et laager on tema senise elu põnevaim kogemus, millest tasub kindlasti ka oma lastelastele rääkida.

 

1 (7)Heidi Raba „Sander Säinas ja lendav siga”

Illustreerinud Maido Hollo. Kõva köide, 184 lk. Kirjastus Tänapäev 2015

Sander Säinas elab koos emaga hubases väikelinnas. Üle kõige meeldib talle toas olla ja oma tehnikavidinatega tegelda. Õnneks tõotab saabunud suvi talle rohkelt vaba aega oma hobi jaoks. Siis aga teatab ema, et on kohtunud toreda mehega, kellel Sandriga sama vana poeg. Nüüd tuleb Sandril leppida nii laienenud perega kui ka täiskasvanute plaaniga veeta suvepuhkus maal. On Sandril seal midagi teha või ootab teda tõesti ees kõige igavam suvi? Lastejutuvõistlusel „Minu esimene raamat” pälvis Heidi Raba käsikiri „Sander Säinas ja lendav siga” III koha.

 

Rannap-Maari-suvi-1983Jaan Rannap „Maari suvi”

Illustreerinud Edgar Valter. Kõva köide, 120 lk. Kirjastus Pegasus 2015

Loodushuviline Maari sõidab suveks vanaema ja vanaisa juurde maale. See on tema unelmate koht – siin ootavad teda põllud, niidud ja metsad, linnud, loomad ja putukad. Kõik looduses juhtuv on nii põnev! Koos toimeka vanaema ja uudishimuliku vanaisaga mööduvad päevad märkamatult. Teose esimeses osas tutvub tüdruk põhjalikumalt mesilaste eluolu, teises sipelgate toimetamistega. „Maari suve” esimene trükk ilmus 1983. aastal, sestpeale on raamat võitnud palju sõpru. Loodetavasti saab teose uus väljaanne ka paljude uute lugejate lemmikuks.

 

1 (6)Reeli Reinaus „Pärdik Päär ja hauaröövlid”

Illustreerinud Ott Vallik. Kõva köide, 208 lk. Kirjastus Tänapäev 2015

Väikses mereäärses külakeses elava Pääri elu pole kuigi kerge. Nii mõlgutabki poiss kodust põgenemise, sõbra leidmise ja vinge tätoveeringu tegemise plaane. Suvevaheaja kolmandal päeval kohtub ta Ingliga, kellest saab Pääri esimene tõeline sõber. Üheskoos on tore nii mõndagi ette võtta. Kui aga mängu sekkuvad poisi norijad ja kurjategijad, võtavad sündmused lausa kriminaalse pöörde. Kas Pääril ja Inglil on südikust, et iseendale kindlaks jääda ja kurjategijad tabada?

 

9789949440764Moni Nilsson „Tsatsiki ja oliivisõda”

Kujundanud Kaie Lilleorg, tõlkinud Allar Sooneste. Pehme köide, 184 lk. Kirjastus Karrup 2016

Rootsis koos emaga elav Tsatsiki armastab üle kõige oma isa sünnimaad Kreekat ja eriti selle külakest Agios Ammost, kus tema isal on hotell ja oliivisalu. Suvevaheajal on teismelisel Tsatsikil taas võimalus sinna sõita. Sel suvel on aga lood teisiti – ta isal pole aega temaga ei tindikalu püüda ega meres suplemas käia. Selgub, et isa on rahalistes raskustes ning plaanib hotelli ja oliivisalu koguni maha müüa. Tsatsiki pole aga valmis veel alla vanduma – koos saarel leitud sõpradega otsustab ta hotelli päästa, maksku mis maksab. „Tsatsiki ja oliivisõda” on populaarse Tsatsiki-sarja seitsmes raamat.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!