Koolivaheaeg ja suvesupp

17. juuni 2016 Tiina Vapper toimetaja - Kommenteeri artiklit

Tiina Vapper

Kauaoodatud suvevaheaeg on käes, kuid tasuta koolilõuna puudumine paljude lastega perede jaoks raske. Õigupoolest on vaesuses elavate laste teema olnud jutuks aastaid. Õiguskantsler tõstatas probleemi teravalt aastal 2012. Siis peeti ümarlaudu, korraldati uuringuid, kavandati meetmed. Tänavu aprillis tõdes lastekaitseliit oma üldkogul, et riigil pole tegevuskava laste vaesuse leevendamiseks. Vaesuses elavate laste arv on koguni kasvanud.

Narvas toitlustatakse hasartmängumaksu nõukogu toel ning sponsorite abiga vähekindlustatud perede lapsi mitte ainult suveperioodil, vaid ka koolivaheaegadel juba kuuendat aastat – suvesupi projekt algas 6. juunil ja kestab augusti lõpuni. Et Narvas elab palju keerulisi peresid, on heategevuskeskus avatud esmaspäevast reedeni. Lastele pakutakse nii hommikusööki, lõunat kui ka õhtuoodet, ühtlasi saavad nad seal veeta terve päeva. Päevas käib keskuses söömas umbes sada last, kellega tegelevad vabatahtlikud. „Vajadus sellise keskuse järele on suur,” tunnistab vabatahtlik Jevgenia. „Noored, kes on ise siin keskuses üles kasvanud, käivad meid nüüd hea meelega aitamas.”

Tartus pakub toitlustusettevõtja Maire Lass koostöös lastekaitseühinguga lastele tasuta suppi viiendat suve. Sööjad on vanuses 4–14 ja nende arv iga aastaga kasvanud. Kui alguses oli lapsi 40, siis nüüd 150. Tänavu saavad lapsed hakata söömas käima 27. juunist. Iga päev on menüüs erinev supp, mis nii mõnelegi lapsele on ainus toidukord päevas.

„Teen seda põhjusel, et mul on neist lastest kahju,” põhjendab Maire Lass lihtsalt. „Kuna toitlustame lasteaedu ja lastehoide, keedavad kokad suppi igal hommikul, nüüd teevad nad seda lihtsalt suuremas koguses. Maire Lass meenutab, et viis aastat tagasi, kui tekkis soov kitsikuses peresid aidata ja ta Tartu linnavalitsuse sotsiaalosakonda helistas, ehmatas teda ametniku reaktsioon – kui tahate midagi pakkuda, tulge minu vastuvõtuajal. „Selline suhtumine võttis tummaks. Tänu on tulnud lastelt, kes väljendavad seda teepervelt korjatud lillekimbuga, kõige rohkem aga pilguga. Need on liigutavad hetked, mida sõnadega kirjeldada ei saa.”

Viimasel ajal on paljudes strateegiates ja tegevuskavades – nagu laste vaimne tervis, riskilapsed, vaesuses elavad lapsed – viide valdkondadeülese koostöö kohta. See on hea, sest näitab probleemi olulisust ja aktuaalsust. Samas on oht, et kui kõik vastutavad, ei vastuta tegelikult keegi.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!