Sisekaitseakadeemia alustab sisekaitseõpet Jõhvi gümnaasiumis

2. juuni 2016 Sisekaitseakadeemia - Kommenteeri artiklit

 

3. juunil allkirjastavad sisekaitseakadeemia rektor Katri Raik ja Jõhvi gümnaasiumi direktor Tarmo Valgepea koostöölepingu sisekaitseõppe avamiseks Jõhvi gümnaasiumis. Üle Eesti on see neljateistkümnes kool, kellega taoline koostöö lepe sõlmitakse.

Õpe toimub eesti keeles ja paremaks toimetulekuks erialateadmiste omandamisel pakutakse venekeelsetele õpilastele täiendavat eesti keele kursust.

Sisekaitseõpe kujutab endast sisekaitseliste erialade õpetamist kolme gümnaasiumiaasta jooksul. Jõhvi gümnaasiumi õpilastele antakse lisaks tavapärastele politsei-, piirivalve- ja päästeerialadele esmased teadmised tolli- ning vanglateenistuse erialadelt. Nagu teisteski koolides, hakkab Jõhvis pakutav õpe koosnema teooriast ja praktikast. Teoorias omandatu kinnistatakse praktilistes erialalaagrites nii akadeemia päästekolledži Väike-Maarja päästekoolis kui ka Paikusel asuvas politsei- ja piirivalvekolledžis. Õppetööd koolides viivad läbi SKA õppejõud ja kohalike teenistuste ametnikud, praktiline tegevus laagris toimub akadeemia õppejõudude ning vanemate kursuste kadettide juhtimisel.

Sisekaitseakadeemia rektor Katri Raiki sõnul saab riigi kohalolekut Ida-Virumaal suurendada mitmel viisil. „Iga väike, aga konkreetne ja jätkusuutlik samm on seejuures oluline,“ sõnas Raik. „Lõppeval akadeemilisel aastal oli Ida prefektuuris praktikal 127 meie kadetti. Järgmisel aastal panustame uue algatusena sisekaitseõppesse Ida-Virumaa esimeses riigigümnaasiumis Jõhvis. See õpe on ka meie jaoks uus, seni oleme valdavalt andnud baasteadmisi politseiametniku ning päästja tööst, seekord lisanduvad tolliametniku teadmised. Viru vanglaga on koolil juba tihe koostöö. Sellise, uue mudeli järgi, saavad gümnaasiumiastmes õppega kaetud kõik akadeemia erialad,” jätkas Raik.

Eelmise aasta kevadel oli üle Eesti 82 sisekaitseõppe lõpetajat ja nendest 34 esitasid sisekaitseakadeemiasse sisseastumisavalduse.  Ida-Virumaal lõpetasid esimesed sisekaitselise eelõppe läbinud gümnasistid 2013. aastal.

Sisekaitselise eelkutseõppe edukad läbijad saavad võimaluse minna abipolitseiniku või -päästja eksamile ning sisekaitseakadeemiasse sisseastumisel saavad eelkutseõppe läbinud noored kutsesobivusvestlusel lisapunkte.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!