Uus tippkeskus seob bioloogia ja inseneriteaduse

8. juuni 2016 - Kommenteeri artiklit

Viimastel aastatel on inseneriteadus tunginud jõuliselt bioloogiasse, võimaldades luua täiesti uudsete omadustega süsteeme. Selliste tehnoloogiate abil toodetakse mitmeid maitseaineid, kütuseid ja ravimeid. Tartu ülikooli professori Tanel Tensoni juhitav molekulaarse rakutehnoloogia tippkeskus just sellise valdkonnaga tegelebki.

Professor Tenson kirjeldas, et biotehnoloogiaid kombineeritakse efektiivselt ka keemiaga: „Näiteks võib bioloogiliselt toodetud eellasmolekulist teha ravimi keemilise modifitseerimise läbi. Samuti on võimalik keemiliselt sünteesida elusrakke spetsiifiliselt mõjutavaid kemikaale.”

Tippkeskus toob kokku uurimisrühmad, mis omavad pädevust bioloogiliste süsteemide modifitseerimisel ja kemikaalide loomisel.

Tensoni sõnul nähakse rakendustena uudsete lahenduste loomist jätkusuutliku biomajanduse tarbeks, rakuliste biosensorite loomist ja uudsete bioaktiivsete ühendite väljatöötamist.

Reedel, 10. juunil algusega kell 11 toimub Tartu ülikooli tehnoloogiainstituudis (Nooruse 1–121) tippkeskuse avaseminar, kus astuvad üles uurimisgruppide esindajad, kes loovad oma ettekannetega põhjalikuma arusaama tippkeskuse uurimistööst.

Seminari ajakava
11.00 Mart Loog „Mis on sünteetiline bioloogia ja mis meile sellest kasu on?“
11.30 Andres Merits „Sääsega viiruse vastu“
12.00 Tanel Tenson „Antibiootikumid ühendamas põnevat kasulikuga“
12.30 Mati Karelson „Ravimid ja muud bioaktiivsed kemikaalid – kas saame neid arvutis projekteerida?“

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!