KirjandusAit kutsub

30. aug. 2016 Euroopa Komisjoni esindus Eestis - Kommenteeri artiklit

On aeg alustada kirjanduskohvikute uue hooajaga, sel sügisel toimub KirjandusAit iga kuu alguses. Kõigepealt on kõik raamatusõbrad Kloostri Aita oodatud 8. septembril kell 18.
Selle aasta kevadel möödus sada aastat Iiri lihavõtteülestõusust. Ehkki iseseisvuse saavutamiseni läks veel mõni aasta, oli see Iirimaa ajaloo tähtsaim kevad. Nagu me raamatust “Torupill, haldjad ja hiiglased” teame, on iirlased suur juturahvas, ja nii võtame meiegi ette väikese teekonna läbi iiri kirjanduse. Iiri jutuvestjad ja muusikud on kõrge au sees üle terve ilma.
Kirglik lugeja, tõlkija ja kirjastaja Krista Kaer on Iirimaal käinud rohkem kordi, kui kokku lugeda jaksab, ning loomulikult on ta sealsete kirjanike loomingut niihästi ise eesti keelde tõlkinud kui ka teiste tõlkeid välja andnud. Üks autoreid, keda Krista Kaer järjekindlalt eesti keelde on tõlkinud, on John Banville. Tema raamatud on leidnud Eestis palju vastukaja ja lugejaid ning nüüd on meil võimalik tõlkija enda käest teada saada, millega Banville’i raamatud silma paistavad. Krista Kaeraga vestleb Kai Aareleid.
Audrey Magee on noor iiri kirjanik, kes võttis kätte ja kirjutas romaani mitte Iirimaast ega iirlastest, vaid hoopis saksa sõdurist Teise maailmasõja ajal. Tegemist on ootamatu teemaga mitte ainult iiri kirjanduses – tavaline saksa sõdur Teises maailmasõjas on kirjanduses üleüldse läbiuurimata subjekt. Magee, kes õppis ülikoolis germaani filoloogiat, tunnetas seda isegi ning tõi kirjandusest näiteks Heinrich Bölli “Iiri päevikud”, kus saksa suurteoste autor annab hääle tema kodumaale. Audrey Magee romaanist “Avantüür” tuleb rääkima Annika Aas Tartu linnaraamatukogust, kes avastas raamatu, võttis ühendust kirjanikuga, leidis sellele tõlkija ja kirjastaja ning tagatipuks tõi autori ka kevadisele Prima Vista kirjandusfestivalile. Annika Aasaga räägib PI Filimonov.
Raamatutest loeb katkendeid Maria Lee. Iiri muusikat esitab Jaak Johanson.
Kõigi kohvikukülastajate vahel loositakse välja kõnealuste autorite raamatuid. Raamatuid saab ka kaasa osta.
Kohvikuõhtud toimuvad Tallinnas Kloostri Aidas Vene t 14. Üritus on tasuta, registreerida pole vaja ning kõik on oodatud!
Kohvikuõhtuid korraldavad Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Eesti PEN.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!