Last kasvatab terve küla

26. aug. 2016 Raivo Juurak toimetaja - Kommenteeri artiklit
Presidendi vastuvõtule tulnud külalisõpetajatest tehti suur ühine foto. Foto: Raivo Juurak

Presidendi vastuvõtule tulnud külalisõpetajatest tehti suur ühine foto. Foto: Raivo Juurak

 

Kodanikualgatus „Tagasi kooli” tähistas 22. augustil oma kümnendat sünnipäeva.

Algatuse toetaja president Toomas Hendrik Ilves korraldas sel puhul Kadrioru roosiaias tänu­ürituse. Osalesid haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, Swedbank Eesti juhatuse liige Ulla Ilisson, õpetajad, koolijuhid, külalisõpetajad ja teised idee toetajad.

Toomas Hendrik Ilves tänas kõiki algatuses osalenuid. Ta märkis, et tänu külalisõpetajatele saavad õpilased teada, kuidas puutub õppimine kokku reaalse eluga, ja kindlasti innustavad külalisõpetajad neid midagi suurt ette võtma. Teisalt õpivad külalistena kooli minejad õpetajate tööd paremini tundma. „Ups, kas see võtab nii palju aega!” on mõelnud mõnigi külalisõpetaja tundi ette valmistades.

Presidendile kingiti tänuks MTÜ Tagasi Kooli toetamise eest raamitud ja klaasitud mõte „Et kasvatada last, on vaja küla. Et kasvatada küla, on vaja last.” President ütles kingitust vastu võttes: „Proovime seda küla siis suurendada.”

Swedbank Eesti juhatuse liige Ulla Ilisson varjamatu märkis uhkusega, et panga 2500 töötajast on juba pea 500 külalisõpetajaks käinud. Edaspidine eesmärk on jõuda kõigisse Eesti koolidesse. Swedbank annab oma töötajatele aastas ühe vaba päeva, et nad saaksid kooli külalisõpetajaks minna.

MTÜ Tagasi Kooli juht Teibi Torm toonitas, et kõiki kohalolijaid ühendab see, et kusagil on toimunud üks külalistund. Ta nimetas külalisõpetajaid ja nendega seotud inimesi avatud sõpruskonnaks. See sõpruskond usub, et iga õpilane on oluline, igaühel on midagi õppida ja midagi ka õpetada. Kümne aastaga on „Tagasi kooli” jõudnud rohkem kui pooltesse Eesti koolidesse ja loodetavasti jõutakse järgmise kümne aastaga iga koolini.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi meenutas, kuidas tema koolipõlves külastas neid kuulus koreograaf ja tantsija Ülo Vilimaa. Minister pidas väga heaks, et inimesed väljastpoolt kooli käivad tunde andmas, sest nii näevad nad oma silmaga, et Eesti kool on superkool ja maailma parim, ning nii levib see teadmine meie ühiskonnas laiemalt.

 


KÜSIMUS JA VASTUS

Mida on külalisõpetajad õpetanud?

 

Kristelle Terve

Kristelle Terve

Kristelle Terve, Osula põhikooli õpetaja:

Vabariigi aastapäeva eel on meil iga kord külalisõpetajad majas, aga oleme kutsunud neid ka tihedamini. Peamiselt oleme kutsunud vilistlasi ja teisi kooliga seotud inimesi. Kui Võru instituudist tuli tundi andma näiteks Rainer Kuuba, olid kõik elevil. Kui töötasin veel kodakondsuse ja migratsiooniametis, andsin ka ise mõne külalistunni.

 

Jan Kaus

Jan Kaus

Jan Kaus, kirjanik:

„Tagasi kooli” ideed kannab omal moel edasi Kultuurikoja algatus „Elamusaasta”. Meie jagame õpilastega oma elu pöördelisi elamusi. Me ei loe moraali, vaid räägime, mis meiega on juhtunud ja kuidas tupikust on leitud alati uusi teeotsi. Oma elamustest on kõige rohkem käinud koolides rääkimas näitlejad ja kirjanikud, aga ka arhitektid, muusikud, filmiinimesed, sportlased, ajakirjanikud.

 

Rein Albri

Rein Albri

Rein Albri, Eesti mereakadeemia õppejõud:

Olen rääkinud nii Tallinnas kui ka Saaremaal sellest, kuidas saab õppida meremeheks. Olen sõitnud merd üle paarikümne aasta ja räägin meremehetööst omaenda kogemuste põhjal. Õpilasi üllatab, et laevad võivad olla 500 meetrit pikad. Suurte tankerite pootsmanitel on kolmerattalised kastiga jalgrattad, et nad jõuaksid kiiremini laeva ühest otsast teise. Kuna on merekultuuri aasta, on koolid mereteemast huvitatud, eriti Saaremaal.

 

Tõnu Erin

Tõnu Erin

Tõnu Erin, Kuressaare Vanalinna kooli direktor:

Kui olin majandusõpetaja, kutsusin külalisõpetajateks peamiselt ettevõtjaid, pangatöötajaid jt majandustegelasi, sest mul oli neid kerge oma tundi võtta. Aga oleme kutsunud ka ajaloolasi jt. Nüüd on kavas kutsuda jurist, kes räägiks õpilastele õigustest, vastutusest ja kohustustest. Tore on, et külalisõpetajad poetavad muu jutu sekka, et neil on õppimisest elus kasu olnud.

 

Agu Laius

Agu Laius

Agu Laius, kodanikuühiskonna sihtkapitali juhataja:

Kodanikuühiskonna sihtkapital on algatust „Tagasi kooli” algul toetanud, kuid nüüd laieneb see juba oma sisemise jõuga. Olen ka ise külalisõpetaja olnud ja rääkinud õpilastele kodanikuühiskonnast. Algatus „Teeme ära!” on olnud õpilastele üks arusaadavamaid kodanikualgatuse näiteid. Aga olen rääkinud neile ka näiteks Juula küla seltsist, Sänna kultuurimõisast, Karula hoiu ühingust jt. Need on saanud meie sihtasutuselt toetust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!