Lasteaednike liit tähistas Paikusel juubelit

19. aug. 2016 Eda-Mai Tammiste Alavere Mõmmila lasteaia direktor, ELAL-i liige ja suveseminaril osaleja - Kommenteeri artiklit

 

Pärnumaal Paikusel toimus 12. ja 13. juulil Eesti lasteaednike liidu 25. suveseminar, millega tähistati ühtlasi liidu 25. tegutsemisaastat. Lasteaednikke oli kogunenud üle saja ning teemaks oli sel aastal „Linnaruum ja looduskeskkond kui õpetaja ja lapse arengu toetaja”.

Seminar algas lipu heiskamise ja uute liikmete liitu vastuvõtmisega. Seejärel kuulasid suveseminari osalejad Tartu Herbert Masingu kooli eripedagoogi-miljööterapeuti ja koolitajat Pille Kriisat, kelle loeng „Kuidas paremini mitte õpetada last” oli ühteaegu nii hariv kui ka lõbus. Pärast koolitust viisid bussid osalejad Pärnusse töötubadesse. Töötubades osalemine toimus loosi alusel, seega määras fortuuna, millisest kuuest töötoast keegi osa võtta saab.

Maarja-Magdaleena gildi töötoas said osalejad Herdis Elmendi juhendamisel näha ja kuulda, kuidas lihtsalt ja soodsalt meie enda looduses kasvavat toiduks kasutada ning mil viisil säilitada puu- ja köögivilju ning valmistada tervislikke maiustusi.

Pärnu Pernova loodusmaja planetaariumis toimus õppeprogramm „Avastusretk – planeedid ja päike”. Õppekäik selles põnevas kohas, kus tegutseb ka palju laste huviringe ja loovustube, andis ülevaate loodusmaja kollektsioonidest ning tutvustas kaasaegseid õppevahendeid loodushariduses.

Pärnu Vallikäärus ja muulil toimus keskkonnaameti spetsialisti Merike Palginõmme juhendamisel õppeprogramm „Inimmõju ümbruskonnale”.

Keskkonnaharidusliku OÜ Aasavili juhendaja eestvedamisel läbisid lasteaiaõpetajad Pärnu rannaniitude 600-meetrisel õpperajal õppeprogrammi „Elu rannaniidul”. Saadi teada, kuidas tekivad niidud ja milline on mere mõju maale, uudistati linde ning tuvastati taimi.

Pärnu Mai lasteaia muusikaõpetaja ja vabakutseline nukunäitleja Kairi Kuusk viis läbi töötoa Pärnu nukuteatris, kus osalejad said ülevaate folkloorikogumikust „Pärnu pärimused” ning vaadati koos etendust „Kai, Mai ja Riinu lood”.

Vabakutselise etenduskunstniku ja lavastaja Barbara Lehtna õppeprogramm „Vanalinna arhitektuur õpikeskkonnana” viis osalejad tutvuma Pärnu vanalinna arhitektuuri-, elu- ja linnalegendidega.

Õhtul tähistati Andropoffi villas pidulikult ja meeleolukalt ELAL-i sünnipäevapidu. Tähtsa päeva puhul anti üle tänukirju ja peeti meeles inimesi, kes on Eesti lasteaednike liidu tööd juhtinud ning sellesse kogu tegutsemisaja jooksul oma aega ja pühendumist panustanud. 16 aastat juhtis ELAL-i Silvia Mõttus, seejärel kolm aastat Heli Poolakese. Praegune juht Liili Pille on ametis olnud kuus aastat.

Teine päev algas liidu üldkoosolekuga, mis oli asjalik ning töine. Koosolekul kinnitati ELAL-i 2015. aasta majandusaasta tegevusaruanne ja põhikirja uus redaktsioon. Kui vana põhikirja järgi polnud ELAL-il õigust osaleda lasteaednike palgaläbirääkimistel, siis nüüd otsustati põhikirja viia sisse muudatus, mille üldkoosolek üksmeelselt vastu võttis. Vastu võeti ka otsused liikmemaksu tasumise korra ja liikmeks astumise tasu suuruse kohta. Edasi toimus arutelu. Otsustati moodustada töörühm, mis tegeleks lasteaia õppevara küsimustega. Praegu on internetis kasutatav keskkond e-koolikott, kuhu on võimalik õppevara ise üles riputada ning ka vaadata.

Arutati ka seda, kus võiks toimuda järgmine suveseminar, kuidas muuta ajakohasemaks ja operatiivsemaks ELAL-i kodulehte ning kuidas lasteaednike liit võiks tähistada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

Pärast koosolekut tutvustasid Pärnu Pillerpalli lasteaia õpetajad koolieelikutele mõeldud arengumängu, mis on hea alternatiiv arenguvestlusele ning kus lapsevanemal on vaatleja roll. Selle vahva mängu abil on lapsevanemal võimalus saada ülevaade nii lapse arengust kui ka kooliküpsusest. Seminar lõppes toreda orienteerumisvõistlusega Pärnu linnas.

Lasteaednike liit tänab kõiki seminarist osavõtjaid, külalislahket Paikuse lasteaeda ning lasteaednike liidu liikmeid Pärnumaalt, tänu kellele 25. suveseminar kenasti ja ladusalt toimus. Ühtlasi ootab organisatsioon oma ridadesse uusi liikmeid, et lasteaednike hääl oleks ühiskonnas tugevamalt kuulda.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!