Rahvuskaaslaste programmi juhid kohtusid Riia eestlastega

19. aug. 2016 HTM - Rahvuskaaslaste programmi juhid kohtusid Riia eestlastega kommenteerimine on välja lülitatud

Rahvuskaaslaste programmi nõukogu käis visiidil Riias, kus kohtuti sealsete eestlastega ning külastati Riia eesti põhikooli, mis on kujunenud tugevaks kooliks nii piirkonna kui ka rahvusvähemuste jaoks.

Riia eesti põhikooli õpilaste arv on viimastel aastatel kasvanud ning algaval õppeaastal ulatub juba üle kahesaja.

Rahvuskaaslaste programmi nõukogu esimehe, haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Madis Lepajõe sõnul on Riia linnavalitsus alustanud aastaid kehvas seisus olnud koolihoone renoveerimistöödega. „Kolme aasta jooksul peaks korda saama hoone fassaad, aknad, sanitaarruumid ning spordiväljak,” märkis Lepajõe. „Eesti riik toetab kooli sisustamist, ministeerium on saatnud ja saadab sinna ka edaspidi regulaarselt eestikeelset õppevara.”

Eesti riik on rahvuskaaslaste programmi kaudu lähetanud Riia eesti põhikooli eesti keele õpetaja, samuti toetatakse projektide käigus muid eesti keele õppe, kultuuri ning seltsitegevusega seotud ettevõtmisi. Programmi toel on Riia eesti põhikoolis õppivatel õpilastel võimalik osaleda Eestis toimuvates eesti keele ja meele laagrites ning jätkata õpinguid Eesti kõrg- ja kutseharidussüsteemis.

Eesti Vabariigi suursaatkonnas toimunud kohtumisel kohalike eesti organisatsioonide esindajatega arutleti eestikeelse hariduse ja seltsitegevuse teemadel ning saadi ülevaade Eesti ettevõtete tegutsemisest Lätis. Kohtuti ka Eesti seltsiga, millel on rohkem kui kakssada liiget, kuid nagu mitmes teises eestlaste kogukonnas maailmas, on seltsi liikmete seas vähe noori ning uusi eestluse edendajaid napib.

Rahvuskaaslaste programmi lõi Eesti riik 2004. aastal eesmärgiga toetada välismaal elavaid eestlasi ning nende organisatsioone. Programmil on neli meedet: haridus, kultuur, arhiivindus ja tagasipöördumine. Programmi juhib haridus- ja teadusministeerium ning nõukogus on esindatud kultuuriministeerium, siseministeerium, välisministeerium, rahvusarhiiv ja ülemaailmne eestlaste kesknõukogu.