Rahvusvahelisel konverentsil arutletakse Eesti kuuluvuse üle Põhjamaade hulka

22. aug. 2016 - Kommenteeri artiklit

Homme, 23. augustil toimub Kumus Eesti taasiseseisvumise 25. aastapäevale pühendatud konverents „Eesti JA Põhjamaad – Eesti KUI Põhjamaa?”. Fookuses on narratiiv Eestist kui Põhjamaast, selle ajaloolised juured ja perspektiivid. Konverentsil tunnustatakse ka eelnevalt toimunud samateemalise arvamuslugude ja fotovõistluse parimate tööde autoreid. Konkursside patroon on Toomas Hendrik Ilves.

Konverentsi peakorraldaja, Tartu ülikooli eetikakeskuse juhataja professor Margit Sutropi sõnul peaks võrdlus Põhjamaadega aitama eestlastel paremini mõista, millises ühiskonnas me soovime elada, ja kui kaugel oleme paljude Eesti tipp-poliitikute sõnastatud eesmärgist – saada Põhjala riigiks.

Esinevad Eesti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani teadlased. Professor Stein Kuhnle Bergeni ülikoolist räägib Põhjamaade identiteedi kujunemisest ajaloolises kontekstis. Mart Kuldkepp Londoni ülikoolist annab ülevaate, kuidas on küpsenud idee Eestist kui Põhjamaast ning mis on selle ajaloolised juured.

Põhjamaade ja Eesti väärtuste sarnasusi ja erinevusi analüüsivad professor Bi Puranen maailma väärtuste uuringu assotsiatsioonist ja Rootsi tuleviku-uuringute instituudist ning professor Anu Realo Tartu ülikoolist ja Warwicki ülikoolist.

Meik Wiking Taani õnneinstituudist kirjeldab, kuidas saab õnne mõõta ja kuidas kasutatakse õnne kui progressi näitajat poliitikas. Samuti analüüsib ta, miks läheb Põhjamaadel üleilmsetes õnne-edetabelites nii hästi.

Vastvalitud Tartu ülikooli vabade kunstide professor, kirjanik Valdur Mikita käsitleb eestlaste loodustunnetust ning selle eripära võrreldes teiste rahvastega.

Päeva lõpetav vestlusring keskendub isikliku õnne ja ühiskondliku heaolu küsimusele jagatud Põhjala-Balti ruumis. Poliitilisi otsuseid ja võimalikke tulevikuvisioone sõnastavad välisminister Marina Kaljurand, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski, Euroopa Parlamendi saadik, TÜ professor Marju Lauristin ja Åbo akadeemia professor Mikko Lagerspetz. Diskussiooni juhib TÜ eetikakeskuse juhataja Margit Sutrop.

Konverentsi avavad haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ning Põhjamaade ministrite nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund.

Loe lisa arvamuslugude võistluse, mille peaauhind on osalemine Nobeli rahupreemia üleandmise tseremoonial Oslos, ning fotokonkursi kohta. Jälgi konverentsi otseülekannet www.uttv.ee ja vaata konverentsi kava siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!