Täiendkoolitus annab gümnaasiumiõpetaja pädevuse

19. aug. 2016 Sirje Pärismaa toimetaja - Kommenteeri artiklit

Tallinna ülikoolis avatav täiendkoolituse õppekava annab põhikooliõpetajale pädevuse õpetada ühte loodusainet ka gümnaasiumis.

Tänapäevane Eesti kool on alatihti kimpus loodusainete õpetajate puudusega. Seetõttu on paljud põhikooliõpetajad sunnitud töötama ka gümnaasiumiastmes. Kindlasti on neidki pedagooge, kes ei soovi piirduda vaid põhikoolis õpetamisega. Samas hõlmab töö gümnaasiumiõpilastega endas nii aines kui ka õpetamise alal suuremaid väljakutseid. Kuidas nendega hakkama saada?

Seni pole pedagoogil olnud muud võimalust, kui õppida ja katsetada omal käel või siis astuda kaheks aastaks tasemeõppesse. Sel sügisel alustab Tallinna ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudis aga esmakordselt avatud täiendkoolituse õppekava „Gümnaasiumi loodusteadusliku aine lisaeriala õpetaja” (maht 44 EAP).

Kava on suunatud eelkõige neile kvalifitseeritud põhikooliõpetajatele, kes on pädevad vähemalt ühes loodus­aines ja kes soovivad omandada gümnaasiumi füüsika-, keemia-, bioloogia- või geograafiaõpetaja pädevuse.

Oodatud on ka need, kes õpetavad üht ainet gümnaasiumis ja teist põhikoolis, kuid soovivad ennast täiendada, et õpetada ka teist ainet gümnaasiumiastmes.

Koolituse läbinu saab gümnaasiumi loodusteadusliku aine õpetaja täiendkoolituse tunnistuse ja akadeemilise õiendi, mis kinnitab, et tal on piisavalt oskusi ja teadmisi õpetamaks füüsikat, keemiat, bioloogiat või geograafiat gümnaasiumiastmes.

Õppima tasub tulla ka seepärast, et lisaks aineteadmiste andmisele tutvustatakse kaasaegseid õpi- ja õpetamismeetodeid ning haridustehnoloogia uusimaid saavutusi, aga jagatakse ka uurimisprojekti juhendamise oskusi ning uusi ideid tundide rikastamiseks.

1,5-aastasel koolitusel õpitakse koos päevaõppe üliõpilastega, aga ei läbita nendega sama palju aineid. Täiendõppija peab semestris läbima 3–4 ainet, mis jaotuvad 8–12 akadeemilisele tunnile nädalas. Seega on keskmine koormus kaks korda väiksem kui tasemeõppe üliõpilastel. Ka on tunniplaanis proovitud arvestada tööl käivate õppijatega, suurem osa tunde algab kell 13–14 või isegi hiljem.

Koolitus on õpetajatele tasuta, kuna leiab aset EL-i Euroopa sotsiaalfondi toel. Vastuvõtt toimub 26. augustini, lisainfo www.tlu.ee/loodusteadus.

Kas ka järgmisel aastal selline võimalus avaneb, sõltub selleaastasest vastuvõtust.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!