90 rahvusvahelist kirjandus- ja kultuuriteadlaselt kohtuvad Tartus

30. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

Tartus toimuva konverentsi ettekannete ja arutelude keskmes on eetilise kirjanduskriitika, võrdleva kirjandusteaduse ja maailmakirjanduse omavahelised suhted. Käsitletakse moraaliküsimuste eri tahke ida ja lääne kirjandusteostes ja -nähtuste, nii minevikus kui ka tänapäeval.

Tartu ülikooli maailmakirjanduse professor Jüri Talvet rääkis, et eetika ehk moraali küsimustel on maailmakirjandusliku kaaluga teostes olnud võtmekoht muistsetest aegadest tänapäevani: „Paljud rõhud on aja jooksul muutunud, ka moraali enda käsitlusse on tulnud nihkeid, ent tõsiasjaks jääb, et kirjanduse ja kirjanike roll ühiskondade vaimse ja hingelise tasakaalu otsingus, võimu ekstsesside ohjeldamises, dialoogi otsingus „enda“ ja „teise“ vahel on alati olnud suur.“

Talveti sõnul on ülekohtuselt oluline osa viimaste aastakümnete rahvusvahelist kirjandusteadust kaldunud mööda vaatama eetilisest problemaatikast kirjanduses, selle asemel keskendudes näiteks kas formaalanalüüsile või siis sotsioloogiale.

Ühekülgsust tänapäeva kirjandus- ja kultuuriteaduses üritabki ületada 2012. aastal Hiinas ellu kutsutud eetiline kirjanduskriitika. „„Eetilist“ ei tuleks aga kindlasti mõista nii, et moraalses mõttes „õige viis“ on juba ette teada. Iseäranis kirjanduses, kus filosoofia avaldab end üha meeli teritavate ja äratavate kujundite kaudu – ja tänu selle jõuab suurte hulkadeni – ei ole miski liiga lihtne,“ tõdes professor.

Konverentsi korraldavad rahvusvahelise eetilise kirjanduskriitika assotsiatsioon, Eesti võrdleva kirjandusteaduse assotsiatsioon ning Tartu ülikooli kirjanduse ja teatriteaduse osakond.

Kõrvuti rahvusvaheliselt tunnustatud õpetlastega saavad sõna doktorantidest kirjandusõppurid nii Eestist kui ka välismaalt. Teiste seas on Tartusse oodata 40 humanitaarteadlast Hiinast ja 15 Lõuna-Koreast.

Konverents „Eetiline kirjanduskriitika, võrdlev kirjandusuurimine ja maailmakirjandus“ toimub 2.–5. oktoobrini Tartus Dorpati konverentsikeskuses.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!