Algab Tartu ülikooli vabade kunstide professori Valdur Mikita loengukursus

19. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

2016/2017. õppeaastaks Tartu ülikooli vabade kunstide professoriks valitud Valdur Mikita loengukursus „Mõtterännak eestlaste elutundest“ uurib ja mõtestab eestlaste elutunnet läbi paigavaimu ja loodustunnetuse. 21. septembril kella 16.15–18 Tartus Jakobi 2 ringauditooriumis toimuval avaloengul „Hälin ja raev lingvistilises metsas“ kõneleb Mikita loovast kaosest kui ühest Eesti identiteeti kujundavast elemendist.

Loengukursusel on vaatluse all näiteks maagiline elutunne, metsarahva müüt, isiklikud pühapaigad, panteistlik looduskogemus, intuitiivne usuelu, maastikupõhised mõtlusvormid, maagiline sõna, eesti märk, kognitiivne perifeeria, mitmiktaju, pärismaised meeleseisundid, müüti loov rahvusbiograafia ja palju muudki – näiteks armastus seente vastu.

Kursus kutsub looma seoseid arhailiste ja tänapäevaste kultuurinähtuste vahel, mis on pika aja jooksul kujundanud eestlaste elutunnet ning lugu pidama oma isiklikust ja intuitiivsest paigatunnetusest.

Tartu ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaan professor Margit Sutrop kirjeldas Valdur Mikitat kui loovat mõtlejat, kes oskab populariseerida nii loodus- kui ka humanitaarteadusi, kuid teisalt ületab erialade piire, loob mõttemängulisi seoseid kaugete kultuurinähtuste vahel, ning esitab üllatavaid seisukohti, kutsudes lugejat ja kuulajat kaasa mõtlema ja tundma.

Sutrop on kindel, et Valdur Mikita ideed ja tähelepanekud lubavad temalt loota säravat loengukursust, mis inspireerib mitte ainult Tartu ülikooli humanitaare, vaid kõigi valdkondade üliõpilasi ja ülikooli töötajaid.

Loengud toimuvad 21. septembril, 5. oktoobril, 19. oktoobril, 2. novembril, 16. novembril, 30. novembril ja 14. detsembril kella 16.15–18. Vaata loengukava kultuuriteaduste ja kunstide instituudi kodulehelt.

Loenguid kuulama on oodatud kõik huvilised üle kogu ülikooli ja väljastpoolt. Loengute salvestusi saab järele vaadata www.uttv.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!