Avalik loeng keskendub araabia maailma tormilistele aegadele

20. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

Eestis ja kogu maailmas räägitakse palju pagulaskriisist, terrorismist, moslemitest, islamist ning araabia maailmast – kuid kui palju me teame nende terminite tagamaid? Et teemal pikemalt peatuda ja arutleda, toimub 21. septembril Tartus TÜ araabia keele külalislektori ja Helsingi ülikooli emeriitõppejõu Faruk Abu-Chacra avalik loeng ja mõtterännak teemal „Keeristorm araabia maailmas”. Tule kohale või vaata otseülekannet www.uttv.ee vahendusel.

Faruk Abu-Chacra tõdes, et araabia moslemimaailmas on praegu tormilised ajad ning ideoloogilistes küsimustes on suured lahkarvamused. Tema sõnul on oluline osata teha vahet moslemitel ja islamil: „Meil ei ole mitte üks islam, vaid palju islameid, mis on tekkinud ühe koraani põhjal. Koraani tõlgendatakse vastavalt olukorra vajadusele ning leitakse enda jaoks sobivad üleskutsed. Paraku ei ole suurel hulgal tõlgendajatest arusaama, kuidas kaasaegne maailm toimib ja mis on globaliseerumine.”

TÜ külalisprofessor rääkis, et kristlus on aegade jooksul arenenud ja muutunud, kuid moslemimaailmas on sajandeid aset leidnud seisak, stagneerumine: „Võitlus käib moderniseerumise vastu ning soovitakse minna tagasi minevikku. Terroristid kasutavad enda huvides demokraatiat ja inimõigusi. Moslemid tapavad isegi teisi moslemeid. Me ei tea, milline on nende ideoloogia ja kust nad selle võtsid.”

TÜ võrdleva usundiloo vanemteaduri Peeter Espaki sõnul on Faruk Abu-Chacra laia kontaktivõrgustikuga professionaal, kes on mitmeid Lähis-Ida poliitika võtmetegelasi ise kohanud ning suudab antud teemadest anda põhjaliku ülevaate.

Professor Faruk Abu-Chacra loeng toimub kolmapäeval, 21. septembril kell 18.15 Tartu ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna õppehoones, Jakobi 2 ringauditooriumis (ruum 226). Loengule järgneb diskussioon, mida juhivad TÜ usuteaduskonna võrdleva usundiloo vanemteadur Peeter Espak ning ühiskonnauuringute instituudi analüütik Art Johanson.

Faruk Abu-Chacra on sündinud Liibanonis ning õppinud Rootsis. Praegu elab ta Soomes. Tartu ülikoolis on ta juba aastaid loenguid andnud. Ta on maailmas ühe enimtõlgitud ja müüdud araabia keele õpiku ja grammatika autor.

Üritust korraldavad TÜ usuteaduskonna õppejõud, MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ning mitmed abilised paljudest eluvaldkondadest.

Vaata taustaks Faruk Abu-Chacra intervjuud saatele „Plekktrumm” (11.04.2016).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!