Eesti lastekirjanduse keskus soovitab: Loeme päevikuid ja blogisid

16. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

ELK-logo / eesti lastekirjanduse keskus

 

 

 

 

 

1-39Timo Parvela „Pate päevaraamat”

Tõlkinud Elisabeth Arder, illustreerinud Pasi Pitkänen. Kõva köide, 96 lk. Ajakirjade Kirjastus 2015.

Õpetaja kingib algklassipoiss Patele vihiku ja annab talle ülesande hakata suvel päevikut pidama. Kuna vihikuga juhtub väike äpardus, poiss aga ülesannet täitmata jätta ei saa, hakkab ta sõbra nõuandel hoopis blogi kirjutama.

Algul see poisile üldse ei meeldi, kuna talle tundub, et pole miskit, mida kirja tasuks panna. Kui aga Pate ja tema perekonna juurde saabub suvitama onu Pentti ning poiss alustab ujumistreeningutega, hakkab juhtuma nii mõndagi põnevat.

 

 

1-35Sören Olsson, Anders Jacobsson „Bert ja rambipalavik”

Tõlkinud Allar Sooneste, illustreerinud Kwok-Hei Mak. Pehme köide, 132 lk. Kirjastus Tänapäev 2015.

Humoorikate ja elutruude Berti päevikute najal on üles kasvanud juba terve põlvkond noori. Eesti keeles on enamik sest sarjast esmakordselt ilmunud 1990. aastatel, nüüd on kordustrükkide kõrval meieni jõudmas ka uusi osi, mis tänastelegi teismelistele äratundmisrõõmu pakuvad.

Raamatus „Bert ja rambipalavik” armub poiss toimekasse tüdrukusse Denise’i, kes tegutseb aktiivselt nii bigbändis kui ka näiteringis. Et tüdrukule muljet avaldada, otsustab ka Bert näiteringiga ühineda. Kui aga poiss esimesse näitlemistundi saabub, näeb ta, et Denise’il juba on oma poiss. Õnneks on saatusel Bertile nii mõnigi üllatus varuks.

 

1-40Jeff Kinney „Ühe Äpardi päevik: viies ratas”

Tõlkinud Anna-Magdaleena Kangro, illustreerinud Jeff Kinney. Pehme köide, 224 lk. Ajakirjade Kirjastus 2015.

Ameerika ülimenuka sarja peategelane on humoorikas ja leidlik Greg Heffley. Sarja seitsmendas osas otsustatakse Gregi koolis pehmema tualettpaberi ostmiseks tuluõhtu korraldada. Üritus nimetatakse sõbrapäeva tantsupeoks ning igaühel tuleb sinna minekuks kaaslane leida.

Äpard Greg kasutab tüdrukute kutsumiseks mitmeid viise, kuid tulutult. Gregi parim sõber Rodney pakub end poisile appi ja tundub, et asjad hakkavadki sujuma. Siis aga tabab hoop Gregi sealt, kust ta seda oodatagi ei oska.

 

1-37Rachel Renée Russell „Luuseri päevik. Lood mitte kuigi nõtkest uisuprintsessist”

Tõlkinud Kadri Lutt, illustreerinud Rachel Renée Russell. Kõva köide, 368 lk. Kirjastus Sinisukk 2016.

Menukas teismeliste meelelahutussari „Luuseri päevik” on jõudnud juba viienda osani. Nüüd tuleb peategelasel Nikki Maxwellil oma parimate sõbrannade ­Chloe ja Zoey õhutusel osaleda heategevuslikul üritusel „Jõulud jääl” ­uisukavaga. Kuna aga Nikki pole ammu jääle saanud, on ta uisuoskus allapoole igasugust arvestust.

Kuid lubadus on antud ja seda tuleb pidada. Eriti kui raha heategevuslikust üritusest läheb tüdruku silmarõõmu Brandoni pere loomavarjupaigale. Nagu ikka, loobib tegusale kolmikule kaikaid kodarasse täiuslik, kuid õel MacKenzie.

 

1-36Ben Davis „Joe Cowley täiesti salajane blogi”

Tõlkinud Kadri Põdra, illustreerinud Mike Lowery. Pehme köide, 351 lk. Kirjastus Petrone Print 2016.

14-aastane Joe Cowley on omadega ummikus. Nimelt on poisi ema ja isa hiljuti lahutanud ning kolinud kokku uute elukaaslastega. Ka koolis ei lähe noorukil kõige paremini – Gav James kiusab teda üha rohkem. Õnneks on Joel siiski ka sõber Harry ning silmarõõm Lisa Hall, kes paraku käib hoopis kiusupunn Gaviga. Et asju enda jaoks selgemaks mõelda, otsustab Joe hakata täiesti salajast blogi pidama. On sellest aga poisi eneseotsingutes abi?

 

 

 

1-38Emma Chichester Clark „Nööp”

Tõlkinud Anna-Liisa Talumees, illust­reerinud Emma Chichester Clark. Kõva köide, 164 lk. Ajakirjade Kirjastus 2015.

Nööp on huusel ehk hurda, Jack Russelli terjeri ja puudli segu koerake, kellele üle kõige meeldib ujuda, hüpelda, mängida ja sarvesaiu süüa. Nööp on otsustanud pidada aasta otsa päevikut. Nagu kõik teisedki, annab ka Nööp uue aasta hakul lubadusi. Ta lubab uuel aastal olla julgem, püüda kinni rebane ja kass, mitte lõhkuda kohe oma mänguasju ära ning magada igal öösel nende voodis. „Need” on Nööbile kõige armsamad inimesed: peremees Rupert ja perenaine Emma. Milliseks kujuneb Nööbi aasta ning kas tal õnnestub kõik uusaastalubadused täita?


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!