Eesti rahvusvähemuste päeva debatt „Kes mahuvad eestlaste kõrvale?”

23. sept. 2016 Tallinna keskraamatukogu - Kommenteeri artiklit

Eesti rahvusvähemuste päeval, laupäeval, 24. septembril kell 10−17 on Tallinna keskraamatukogu (Estonia pst 8) suures saalis avatud maitsemeeli ja vaimu kosutav KultuuriKohvik. Kohviku päevakava on tihedalt täis pikitud kultuurielamusi. Hommikupoolikul tutvustatakse hispaania kultuuri ja tantsitakse flamenkot, laulu ja tantsuga esinevad komid. Pärastlõunal saab kohvikus kuulata Aleksandr Peljovini ja Ilja Lunini esituses vene romansse ja rahvalaule. Kohviku programm kulmineerub avaliku debatiga „Kes mahuvad eestlaste kõrvale?”.

Eesti on alati olnud kirju rahvastikuga multikultuurne riik, viimase rahvaloenduse andmetel elab Eestis 192 rahvuse esindajaid. Kui palju eri rahvusest inimesi elab koos ühes keskmises kortermajas Mustamäel, Õismäel, Annelinnas või hoopis Jõhvis? Kui palju me oma teisest rahvusest, meist erineva kultuuritausta ja päritoluga naabritest teame? Rahvuskultuuride nädalal korraldatav debatt peegeldab mõtteid, otsib vastuseid ja tahab rohkem teada – kes nad on, millised nad on, mida nad teevad, mida söövad, mida mõtlevad, tunnevad ja arvavad elust Eestis ja mujal. Kuidas on elada külg külje kõrval nendega, kes end otsast lõpuni eestlastena identifitseerivad? Kas meie oleme millestki ilma jäänud? Kas neil on midagi puudu? Mida saaks ja peaks muutma? Või on kõik hästi?

Debatil osalevad kolm eesti vähemusrahvuste esindajat. 21. Seto kuningriigi ülemsootska, Seto laste kooli eestvedaja ja Tallinna ülikooli kommunikatsiooniõppejõud Annela Laaneots.  Eesti armeenia rahvusühingu esindaja, Feministeeriumi toimetaja ja vähemustemaatika ekspert Brigitta Davidjants ning mari kogukonna esimees ja muusik Vitali Rõbakov. Debati viib läbi SpeakSmarti moderaator Sigrid Solnik.

Kultuurikohviku päevakava

12−13 hispaania kultuurist räägib ja flamenkot tantsib Anne Mäses

13−14 Komimaast ja komidest räägib Natalia Ganova

14−15 vene romansse ja rahvalaule esitavad Aleksandr Peljovin ja Ilja Lunin

15−16.30 avalik debatt Kes mahuvad eestlaste kõrvale?”

Kohvikus pakume rahvusvähemuste hõrgutisi. Hinnad  on väga soodsad, aga kaasa tuleks varuda pisut sularaha.  Kohvikust ei puudu ka lastenurk, kus loetakse rahvusvähemuste muinasjutte ja õpitakse nende mänge mängima.

Tulge raamatukokku laupäeva ja kultuuri nautima.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!