Eriline päev Eesti põllumajandusmuuseumis

9. sept. 2016 Inga Zemit näituste ja muuseumipedagoogika osakonna juhataja - Kommenteeri artiklit

 

Muuseumi kitsed tunnevad ennast laste seltsis hästi. Foto: Liina Marandi

Muuseumi kitsed tunnevad ennast laste seltsis hästi. Foto: Liina Marandi

Ühel hallil ja mitte väga ilusal päeval ilmus Eesti põllumajandusmuuseumi kohvikusse imearmas seninägematu loom. Pika saba ja pliiatsikujulise ninaga, energiline ja uudishimulik, nagu hiljem selgus – ninakaru, kes tekitas täiskasvanud inimeste seas sellist huvi, elevust ja rõõmu, et isegi vihmase ilmaga tuli päike pilvede tagant välja.

Inimese ja looma suhtele on ammu omistatud terapeutilist mõju. Näiteks soovitati vanasti koeri inglise daamidele kui ravimit haiguste vastu. Tänapäeval on leitud, et loomadega suhtlemine vähendab stressi, ärevust ja üksindustunnet, samuti sisendab enesekindlust ja pakub emotsionaalset tuge. Hobuseid, küülikuid, koeri, kalu, delfiine ja koguni iguaane kasutatakse emotsionaalsete probleemide lahendamisel ja õigete käitumismudelite õpetamisel.

Kas poleks tore külastada muuseumi, kus eksponaadid on pehmed ja karvased ja neile saab pai teha? Kui paljud tänapäeva linnalapsed on elusaid loomi näinud ja kas nad üldse teavad, kust piim ja leib poelettidele tuleb?

Tartu linna piirist vaid kolme kilomeetri kaugusel asuv Eesti põllumajandusmuuseum kutsub kõiki huvilisi veetma unustamatut päeva toredate sõprade seltsis. Õpetajateks on sihvakad ja kiired Eesti tõugu hobused Vilma ja Vinge ning Tori tõugu hobune Lumee. Õppealajuhataja rollis esineb melanhoolne ja tasakaalukas raskeveohobune Vertu. Abiõpetajateks on ponid Feodor ja Elmeera, lambad, kitsed, vutid, kanad, küülikud ja part. Igaühele midagi! Programmi on võimalik panna lauda külastust, loomade ja põllutööde tutvustust, hobusõitu ning sooja leiva maitsmist. On võimalik tellida loodusõpetuse ja ajalooteemalisi õppekava toetavaid muuseumitunde ning õpitube, külastada ajutisi ja püsinäitusi.

Lisainfo pakutavate muuseumitundide kohta leiab http://www.epm.ee/kylastajale/programmid/hariduslikud-programmid/.

Õpime koos meie keskkonda ja minevikku väärtustama. Olete teretulnud loomade abil ja loomade käest õppima!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!