Haapsalu muuseumides on palju avastamist

9. sept. 2016 Maarja Kõuts SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid turundus- ja kommunikatsioonijuht - Kommenteeri artiklit

1-39

 

 

    Ants Laikmaa muuseumi hoonekompleksi kuuluv suvemaja. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Ants Laikmaa muuseumi hoonekompleksi kuuluv suvemaja. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Millal te viimati Haapsalus käisite? Ehk alles seljataha jääval suvel? Aga millal te viimati oma õpilased Haapsallu kaasa võtsite?

Avastamist ja tegevust Haapsalus jagub. Muuseume on selles väikeses linnas päris mitu. Kõik väga eriilmelised ja külastamist väärt. Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid koosseisu kuuluvad Haapsalu piiskopilinnus, Iloni Imedemaa, Haapsalu raekoda, raudtee- ja sidemuuseum ning Ants Laikmaa muuseum on kõik avatud aasta ringi.

Meie muuseume külastavad koolid ja lasteaiad usinalt just õppeaasta lõpus. Nimelt osalesid õpilased möödunud kevadel haridusprogrammis „Maailma parim detektiiv”, mille käigus tuli igas muuseumis töölehe abil vastuseid leida ning selle käigus kogutud kleepsutükkidest Ants Laikmaa maal kokku panna.

Sel aastal tähistame Ants Laikmaa 150. sünniaastapäeva. Koostöös Eesti kunstimuuseumiga on meil kaks uut näitust. Ants Laikmaa muuseumis, kunstniku kodumajas Taeblas on uuendatud püsiekspositsioon „Laikmaa ja tema inimesed” ning Haapsalu raekojas saab tutvuda Laikmaa loomingu paremikuga näitusel „Ants Laikmaa 150. Eesti Kunstimuuseum tuleb külla”.

Mõlema näituse külastus annab tervikliku ülevaate Eesti ühe esimese professionaalse kunstniku Ants Laikmaa elust ja tööst. Kuna raekoja näitus on avatud veel vaid 30. oktoobrini, siis kutsun õpetajaid kindlasti sel sügisel oma õpilastega Taeblas ja Haapsalus ära käima. Ärge jätke harukordset võimalust kasutamata! Pakume seejuures Kumu hariduskeskuse abiga välja töötatud haridusprogrammi põhikoolile ja gümnaasiumile.

Õige aeg on mõelda juba ka jõuludele. Sel aastal on Iloni Imedemaal plaanis uutmoodi jõuluprogramm lasteaia- ja algkooligruppidele. Põnevaks aitab programmi teha liivakunstnik Madli Luuk. Laste silme all ilmub ja kaob liiva sisse jõululugu. Muidugi saab programmis ka mängida ja meisterdada. Veel saab lasteaiarühma või klassiga jõulumeeleolu luua Ants Laikmaa muuseumis. Traditsiooniliselt on sealne jõuluprogramm inspireeritud rahvakalendrist, samuti kunstniku looduse rüpes asuvast salapärasest kodust.

Seega julgustan teid alanud õppeaastal kindlasti Haapsallu tulema. Tallinnast oleme ju vaid pooleteise tunni pikkuse bussisõidu kaugusel. Kohtumiseni Haapsalu muuseumides!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!