Head uut kooliaastat!

2. sept. 2016 Meeli Parijõgi toimetaja - Kommenteeri artiklit
Meeli Parijõgi

Meeli Parijõgi

Septembri algus seostub ikka õpetajale kingitud astritega. Need on hilised õitsejad, lihtsad ja südamlikud, aga värvikirevad ja kaunid. Küll oleks tore, kui see lapse käega ulatatud kimp meenuks õpetajale ja annaks talle jõudu terve kooliaasta jooksul, keset kõiki argipäeva pingeid ja paineid.

Pidupäevadel osaks saav tänu ja tähelepanu on mõistagi meeldiv. Õpetaja on siis rõõmus, poetab ehk liigutuspisaragi, aga enam kui pasunakoore pidupäeval ootab ja vajab ta märkamist täiesti tavalisel päeval. Olgu õpilase, lapsevanema või kolleegi poolt. Lihtne „Aitäh!” või „See oli sul hästi tehtud” võib päästa päeva.

Jõuluvana tavatses vanasti küsida: „Kas siin majas häid lapsi on?” Õpetajale tasub algavaks kooliaastaks soovida palju häid lapsi, aga ka palju häid lapsevanemaid ja häid kolleege.

Iga algus on raske. Eriti kui oled koolis uus. Eriti kui koolis on uued lapsed, kellest igaüks on eriline, pidamata erilisuse all silmas erivajadusi või võõrpäritolu. Tähelepanu ja hoolimist janunevad kõik.

Millist nõu jagaksid kogenumad kolleegid, kes on aastakümnete jooksul tulest ja veest läbi käinud? Tegelikult on see nõu väga lihtne. Ei ole siin taga mingit udupeent psühholoogiat ega kallist koolitust, vaid lihtsalt inimlikkus ja headuse tarkus.

Head kolleegid ning ühine nõu ja jõud teevad imet. Hoidkem kokku ja hooligem üksteisest!

Ärge peljake abi küsida ega seda pakkuda. Keegi pole liiga tark ega liiga tugev.

Sõnal on suur jõud. Hea sõna võidab võõra väe, õel sõna jätab sügavama haava kui kirves. Seepärast kiitkem inimest teiste kuuldes ja kritiseerigem nelja silma all. Tagarääkimine on mürk, mis tapab aeglaselt, aga kindlalt.

Huumor aitab alati. Kui kollektiivis on kas või üks lõuapoolik, kes keset närvilist koosolekut suudab nalja visates teised naerma ajada, on teil ütlemata vedanud. Iga tark kuningas oskas narri hinnata.

Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.

Minu õpetajad teadsid neid tarkuseteri ning andsid need ka õpilastele ellu kaasa. Teen kõigile enda kunagistele õpetajatele nende headuse tarkuse eest hästi pika pai.

Mu klassivend kirjutas aastaid pärast keskkooli lõpetamist klassijuhatajale: „Sa tulid meie ellu väga õigel ajal ja see oli parim, mis meiega tollal juhtuda sai. Aitäh sulle!” Õnnelik on õpetaja, kellele nii öeldakse, õnnelikud on õpilased, kes nii ütlevad.

Head uut aastat meile kõigile!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!