Homsel muusikapäeval täitub terve Eesti tasuta kontsertidega

30. sept. 2016 Nele Volbrück Muusikapäeva korraldustoimkonna liige - Kommenteeri artiklit
Mullune Muusikapäev viis ERSO pillimehed musitseerima Toompea lossi rõdule. Foto: Peeter Langovits

Mullune Muusikapäev viis ERSO pillimehed musitseerima Toompea lossi rõdule. Foto: Peeter Langovits

 

1-18Homme, 1. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist muusikapäeva. Sel puhul leiab üle kogu Eesti aset ridamisi tasuta lühikontserte – rohkem kui 150.

Muusikapäeva oluline eripära on, et mööda Euroopa lavasid käima harjunud hinnatud interpreete võib lisaks traditsioonilistele kontserdisaalidele leida esinemas üsna üllatavates paikades.

Näiteks Reva lehmalaudas Karinu külas Koeru lähistel paneb peo püsti lustlik mandoliiniorkester Saku Mandoliinid. Lehmad saavad muusikat kuulda, külalised aga värsket piima mekkida. Kalev Spa veekeskuses saab ujumise sekka kuulata ETV tütarlastekoori Aarne Saluveeri juhtimisel.

Unimütsidel ei tasu kell 7.51 väljuval Tallinna-Keila rongil tukastusele loota, sest sealgi kostitavad publikut esinemisega metsosopran Triin Ella ja akordionist Kristel Laas. Mine või niisama rongiga sõitma! Transpordivahenditest rääkides saab ka Tallinna linnaliinibussis nr 17 ning autobussijaamas kuulda kuulsat Ellerheina tütarlastekoori koos dirigent Ingrid Kõrvitsaga. Trolli number 5 täidavad muusikaga Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengid.

Lõuna-Eesti inimestel on hea võimalus kaeda oma silmaga Eestile palju tähelepanu toonud Võru metsade vahel paiknevat Birgit Õiguse disainitud hiiglaslikku efektset puidust kõlakoda, kus kell 14 laulab Eesti Noorte Segakoor eesotsas dirigent Silja Uhsiga.

Kui aga õigel ajal ehk kell 17 Puhu risti Olerexi sattuda, võib seal tabada klarnetist Marten Altrovi ja pianist Johan Randvere sarmika duo, kes on sel aastal justkui muusikapäeva maskotid. Nad alustavad esinemist hommikul kell 10 Võru turul ja liiguvad kontsert kontserdi haaval mööda Eestit.

Ida-Virumaa publikul tasub kell 15.30 minna Eesti kaevandusmuuseumisse, et kuulata seal nüüdis-jazz’i viljelevat särava tähelennuga noort Pae kollektiivi. Kes kohalikest ihkab glamuursemat ümbrust, võiks sammud seada hoopis Jõhvi kontserdimajja, kus kell 17 esineb „Klassikatähtede” saates tuntust kogunud kooslus koosseisus Merike Heidelberg (vioola), Mikk Langeproon (akordion), Jakob Peäske (fagott) ja Jakob Teppo (klaver).

Muusikapäeval on kõrvuti kogenud ja rohelised, aga ühtviisi musikaalsed artistid.

Muusikapäev on ühtaegu kummardus nii muusikale kui ka muusikutele. Sealjuures ei tehta vahet armastatud publikumagnetitel nagu Olav Ehala, kes on oma äratuntava sooja käekirjaga kirjutanud koos Leelo Tunglaga muusikapäevale laulu „Laulu sünd”, ega alles muusikuteed alustavatel noortel.

Niisiis on lisaks Jõhvi kontserdimajale klassikatähed platsis ka Tartus Vanemuises, kus laval on võluvad muusikud Silvia Ilves (tšello), Jaan Mesi (trompet), Karl Johan Kullerkupp (löökpillid), Kristiina Rokashevich (klaver). Eesti peal tiirutavad ka teeneka G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli tudengid, Tallinna muusikakeskkooli ja arvukate muusikakoolide tublid õpilased.

Nagu näha, on programm tõesti suur ja lai, mistap soovitame siirduda veebilehele www.muusikapaev.ee ning seal oma piirkonna ja lisaprogrammidega lähemalt tutvuda. Väärt kuulamist leiab kogu pere.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!