„Klassiga kinno” kutsub noori dokfilmidele Tallinnas ja Tartus

30. sept. 2016 Kino Sõprus - Kommenteeri artiklit

Uue hooga jätkab programm „Klassiga kinno” – spetsiaalselt koolinoorte jaoks kureeritud filmivalik, mille raames linastub igas kuus noortele üks dokumentaalfilm, mis muidu kinolevis kättesaadav ei ole.

Uuendusena saavad filmiprogrammist osa Tartu koolid ning Tallinnas jõuab filmivalik ekraanile ka venekeelse tõlkega. Dokfilmid on hea täiendus õppekavale ja sütitavad klassiruumis diskussiooni oluliste teemade üle tänapäeva maailmas.

Septembris programmi avav tõsielufilm „Pabertiigrid” viib vaataja alternatiivsesse keskkooli, mis on radikaalselt muutnud oma suhtumist õpilaste distsiplineerimisse ning saanud paljutõotavaks eeskujuks, kuidas purustada perekondi puudutava vaesuse, vägivalla ja haiguste nõiaringi. Kooliaasta vältel õpilasi jälgides näeme, kuidas kooli juhtkond püüab omaks võtta uutmoodi lähenemist distsipliinile: sellist, mis ei põhine karistamisel ja istuma jätmisel, vaid mõistmisel ja ravil. Film kinnitab seda, mida väidab nüüdisaegne kasvatusteadus: et üksainuski hooliv täiskasvanu võib murda noore inimese elu kahjustava nõiaringi.

Oktoobri film „10 miljardit, mis on teie toidulaual?” esitab vaatajale küsimuse, kust tuleb meie toit ja kuhu ta läheb. Toiduotsingutel maailma eri paigus näeme, kuidas jõuab üks eine meie lauale ja mis on selle tegelik hind. Samuti on filmis fookuses küsimus tulevikutoidust ajal, mil maailma rahvastik kasvab plahvatuslikult, kuid planeet Maa ei suuda kõiki vajalike ainetega varustada. Näeme, milline töö käib juba praegu farmides ja laborites selle nimel, et meil oleks, mida põske pista.

Novembris linastub sissevaade Põhja-Koreasse ehk „Propagandamäng”. Läänes ei teata isoleeritud riigi siseelust just palju ja enamik infost, mis meieni jõuab, võib olla suunatud, kallutatud või kellegi ette söödetud. Kui minna filmima dokumentaalkaadreid ühest rangest diktatuurist, siis ei või kunagi kindel olla, et filmitu pole kaamerate jaoks lavastatud. Milline on elu Põhja-Koreas? Kuidas sealsed elanikud lepivad oma mullis elamisega? Kas filmitegija on suutnud edasi anda tegelikkust ning on see üldse võimalik?

Hooajale paneb punkti loodus­dokumentaal „Antarktika piiril”, mis viib meid lõunanabamandrile, kus teadlased uurivad kuue nädala jooksul sealset loodust ning püüavad mõista, milline on kliimamuutuste mõju keskkonnale ja kuidas saaks inimene kriitilist olukorda leevendada. Võimas film loodusesõpradele näitab meile muuhulgas pingviini silmade läbi, milline mõju on tema eksistentsile liustikel ja nende hävimisel.

Filmid sobivad eelkõige põhikooli lõpuklasside ning gümnaasiumiastme õpilastele. Igale seansile eelneb teemakohane sissejuhatus ning õpetajatele valmistatakse ette õppematerjalid, mis aitavad filmi hiljem koolitunnis õpilastega analüüsida.

Klassiga kinno” programmiga alustas kino Sõprus 2014. aastal. Aastate jooksul  on Sõpruse ekraanile toodud 23 dokumentaalfilmi, mida on vaatamas käinud üle 4000 koolinoore.

Pileti hind õpilastele 3 eurot, õpetajatele on sissepääs tasuta. Seansid toimuvad Tallinnas kinos Sõprus ning Tartus Elektriteatris.

Linastusajad ja lisainfo www.­kinosoprus.ee ja www.elektriteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!