Kolm uut riigigümnaasiumi alustavad õppetööd

1. sept. 2016 HTM - Kommenteeri artiklit

Täna, 1. septembril alustavad õppetööd uued riigigümnaasiumid Hiiumaal, Põlvas ja Valgas. Minister Jürgen Ligi allkirjastab keskpäeval Kärdlas koolirahulepingu ja avab ka Hiiumaa gümnaasiumi koolihoone

Avaaktusel Valga gümnaasiumis osaleb ka haridus- ja teadusministeeriumi koolivõrgu juht Kalle Küttis.

Põlva gümnaasiumi avamise puhul toimub rongkäik uue koolihoone juurest (Piiri 1) asendushoonesse (Lina 21), kus toimuval aktusel osaleb haridus- ja teadusministeeriumi üld- ja kutsehariduse asekantsler Mart Laidmets.

Kell 12 allkirjastab minister Jürgen Ligi Kärdla linnapargis koolirahulepingu ning avab kell 13 Hiiumaa Gümnaasiumi koolihoone (Uus 4/1). Koolirahu eesmärk on turvaline koolikeskkond, töine ja sõbralik meeleolu ning õpilaste ja õpetajate koostöö.

Eestis tegutseb nüüd kokku 12 riigigümnaasiumi.

Hiiumaa gümnaasiumis istub koolipinki 118 õpilast. Eesti väikseim riigigümnaasium on saare ainus gümnaasium, millel on Hiiumaa ametikooliga ühine juhtimine. Riigigümnaasiumi ja kutsekooli koostöö loob uued võimalused – valikkursuste vastastikune pakkumine, ühised ettevõtmised jne – õpilastele ja õpetajatele.

Põlva gümnaasiumis asub õppima 215 õpilast. Kool alustab õppetegevust asenduskoolimajas, oma majja, esimesse liginullenergiaga koolihoonesse, kolitakse detsembris. Põlva gümnaasiumi õppesuunad on reaal-loodusainete, sotsiaalainete, kultuuri- ja üldsuund.

Valga gümnaasiumis on algaval õppeaastal 152 õpilast. Koolis õpivad ka vene emakeelega noored. Gümnaasiumi õppesuunad on humanitaar-, reaal-, majandus- ning siseturvalisuse ja riigikaitse suund.

Riigigümnaasiumide missioon on kõrgel tasemel ja mitmekesiste valikuvõimalustega gümnaasiumihariduse pakkumine kõikjal Eestis. Kõiki riigigümnaasiume seob ühine kvaliteedilepe, kus on kirjas ootused õpilastele, õpetajatele ja koolijuhtidele. Riigigümnaasiumide õppekeskkond on kohandatud spetsiaalselt gümnaasiumile ning arvestatud on paindlike ja uuenduslike õpetamisvormidega.

Esimese maakondliku riigigümnaasiumina alustas 2012. aastal Viljandi gümnaasium, 2013. aastal lisandusid Jõgevamaa gümnaasium ja Läänemaa ühisgümnaasium. Eelmisel aastal avati Pärnu Koidula gümnaasium, Tartu Tamme gümnaasium, Jõhvi gümnaasium ning Võru gümnaasium. Varasemalt tegutses kaks riigigümnaasiumi: Nõo reaalgümnaasium ning Noarootsi gümnaasium, mõlemad asutatud 1994. aastal. Aastal 2020 on igas maakonnakeskuses riigigümnaasium.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!