Tartu Descartesi kooli külastasid suursaadikud

30. sept. 2016 Marii Kangur TDK kommunikatsioonispetsialist - Kommenteeri artiklit

Tartu Descartesi koolis käisid reedel, 30. septembril külas diplomaatiline korpus ehk Eestisse akrediteeritud diplomaadid ning haridus- ja teadusministeeriumi esindajad. Kõneldi meie kooli tegutsemispõhimõtetest eri kultuuri- ja keeletaustaga õpilaste õpetamisel, kuid ka teistel hariduselu teemadel.

Väikese kokkuvõtte kooli tegutsemispõhimõtetest eri kultuuri- ja keeletaustaga õpilaste õpetamisel kõnelesid direktor Jaan Reinson ja sotsiaalpedagoog Iiri Saar.

Sotsiaalpedagoog Iiri Saar ütles, et eesti keele õpetamisel lähenetakse õpilasele vastavalt tema taustale. Näiteks kodus vene keelt kõnelevast perest pärit õpilasele sobib hästi keelekümblus, kuna tal on Eestis elades juba teatav eesti keele taustasüsteem olemas, aga täitsa teisest kultuuri- ja keeleruumist tulnutele korraldatakse kümme tundi eesti keele eratunde nädalas, et neid tasapisi keelega tuttavaks teha. Samas osalevad nemadki koos klassiga tundides, et näiteks muusika-, kunsti-, kehalise kasvatuse ja käsitöö/tööõpetuse tundides ühistegevuses kohaneda ja keelt praktiseerida. Iiri Saar lisas, et veel on vara meetodite tulemuslikkusest rääkida, aga kool annab omalt poolt igal juhul parima.

Seejärel said diplomaadid küsimusi küsida. Uuriti, kus koolitatakse Eestis õpetajaid, kuidas erineb eesti keele õpetamine esimese ja teise keelena; kas eesti keelest erineva emakeelega laste õpitulemused on teistest erinevad; kuidas õpetatakse neid lapsi, kelle emakeelt õpetaja ei oska; miks koolivõrku korrastatakse.

Haridus- ja teadusministeeriumi peaekspert Pille Põiklik kõneles keelte õpetamise strateegiatest Eestis. Näiteks rääkis ta sellest, et keeleõppega püütakse alustada juba lasteaias.

Külastuse lõpetas ringkäik koolis ja ühine lõunasöök koolisööklas. Hispaania suursaadik Fernando García Casas ja Rootsi suursaadik Anders Ljunggren ütlesid, et kool avaldas neile sügavalt muljet. „Plaanid on väga ambitsioonikad,” sõnas hispaanlane. Rootslane aga avaldas lootust, et teistest kultuuriruumidest pärit õpilastega seotud tegevusplaanid toimivad hästi. „Kui ka õpilased saavad iga päev sellist toitu, on nad õnnega koos,” märkis Ljunggren.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!