Loodusteaduste olümpiaadi üldvõit läks Tartusse

20. sept. 2016 - Kommenteeri artiklit

2016. aasta loodusteaduste olümpiaadi üldvõitja on Tartu Veeriku kooli õpilane Hanna-Riia Allas. Sellega kuulub Allas ka Bali saarel toimuva rahvusvahelise loodusteaduste olümpiaadi Eesti meeskonda.

Nädalavahetusel toimus Tartu ülikooli keemia instituudis Eesti loodusteaduste olümpiaadi eksperimentaalvoor, kus osales 54 teooriavoorus parimaid tulemusi näidanud õpilast.

Lõppvoorus oli õpilastel eksperimentaalsete ja teoreetiliste ülesannete lahendamiseks aega viis tundi. Selle käigus uuriti Kõnnu raba võimaliku saasteprobleemi. Rabaveeproovide elektrijuhtivuse mõõtmiste kaudu tehti kindlaks, kas raba servast leitud jäätmetsisternist oli lekkinud kemikaale, mis rabavee koostist muutsid. Rabalaukast leitud traadikerade identifitseerimisel saadi teada, milliste metallidega oli tegu ning kas nende hulgas oli ka raskmetalle. Katsetati sedagi, kas ja millisel määral suudab turvas siduda raskmetallide ioone. Turbasambla tundmine andis õpilastele võimaluse näidata oma oskusi töötamisel mikroskoobiga.

Kõige paremini sai lõppvooru ülesannete lahendamisega hakkama Hanna-Riia Allas Tartu Veeriku koolist. Talle järgnesid Kaarel Kivisalu Tallinna reaalkoolist, Daniil Vaino Narva keeltelütseumist ning Anna Krupina Tallinna Õismäe vene lütseumist.

Kuna samad õpilased olid samas järjestuses edukad ka teooriavoorus, on nad tänavuse Eesti loodusteaduste olümpiaadi üldarvestuse parimad. Koondtulemuste põhjal selgus ühtlasi Eesti võistkond tänavuseks Indoneesias Bali saarel toimuvaks rahvusvaheliseks loodusteaduste olümpiaadiks. Lisaks ülalnimetatud õpilastele sõidavad Eestit esindama Konstantin Dukatš ja Andreas Simson.

„Järjekordselt leidis kinnitust, et meie noored loodusteaduste huvilised olid lõppvõistluseks hästi valmistunud ning osalemine olümpiaadil andis kõigile põneva katsetamise kogemuse,“ ütles olümpiaadi žürii liige, TÜ keemia instituudi lektor Karin Hellat.

Kõigi voorude tulemused leiab teaduskooli lehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!