Mänguväljakud, mis pole vaid lastele

21. sept. 2016 Eesti kunstiakadeemia - Kommenteeri artiklit

Foto: Snøhetta / Patrick Lüth

22. septembril kell 18 esineb Tallinnas Kanuti gildi SAALis EKA arhitektuuriteaduskonna avatud loengute sarjas saksa arhitekt Jannis Merz, kes töötab üle maailma tuntud arhitektuuribüroos Snøhetta. Merz on viimastel aastatel olnud seotud Austria ühe populaarseima turismiatraktsiooni, Swarowski Kristallwelteni projektiga. Ebatavalistest mänguväljakutest on kuulama oodatud nii arhitektuuritudengid, professionaalid kui lihtsalt ruumihuvilised.
Austrias Wattensis asuv Swarovski Kristallwelten (Swarovski kristallmaailm) on turismisihtpunkt, mida külastab aastas 600 000 inimest, 2015. aastal rajas Snøhetta Kristallwelteni alale 20-meetrise mängutorniga mastaapse mänguväljaku, kus eri vanuses inimesed saavad mängida, joosta, ronida, rippuda ja hüpata. Mängutorn on ainulaadne näide hoonest, mis kasutab maastikuelemente vertikaalselt jaotatud siseruumides.
Üks põnevamaid näiteid Merzi loomingust on Bolanzo õhutrammi jaam, kus Snøhetta filosoofiale omaselt on ühendatud arhitektuur ja maastik. Snøhetta töödes on maastik enamat kui vaid kontekst – seda kasutatakse sotsiaalse ja demokraatliku instrumendina, inimest ja arhitektuuri ühendava lülina.
Arhitektuuriteaduskond kutsub Tallinnasse loengusarjale esinema maailmas tuntud arhitekte, teoreetikud, kriitikud ja urbaniste, et tutvustada arhitektuuri, disaini, linnaehituse ning kriitilise mõtte värskeid vaatenurki. Loengud on mõeldud nii arhitektuurivaldkonna tudengitele ja erialaga seotud professionaalidele kui ka ruumikultuuri huviliste laiemale ringile. Loengud on inglise keeles ning tasuta.
Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital ja korraldab EKA arhitektuuriteaduskond.
Kuraatorid Sille Pihlak, Siim Tuksam.
www.avatudloengud.ee
Anna tulemisest teada Facebookis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!