Matsalu loodusfilmide festival avatakse Ants Tammiku debüütfilmiga „Habras maailm”

20. sept. 2016 Eesti Filmi Instituut - Kommenteeri artiklit

habras-maailm_1„Mõttemaastik,” vastab režissöör küsimusele, kuidas ta seda filmi klassifitseerib. „Algideena tahtsin filmiga edastada keskkonda, kus mul endal avanevad mingid x-tajumeeled ja mõte hakkab teistmoodi tööle.”

Eesti looduse üks erilisemaid tunnusjooni on soomaastik. Film toob vaatajani kaks maailma, mis nii sisult kui ka vormilt on vastandid. Evolutsiooni käigus kujunenud korrapäratud loodusmaastikud koos seal toimetavate elusolenditega vastanduvad inimeste loodud korrapärale, laitmatult sirgetele kaevandamisväljadele.

„Selliseid keskkondi nagu raba ja soo on vaja hoida kas või seetõttu, et saaksime igapäevasest haigest virrarrist eemalduda ja tuletada meelde, et me ei ole maailmas number üks, vaid kõigest väike osa täiuslikult toimivas süsteemis,” mõtiskleb Tammik. „See film võiks olla mõeldud inimesele, kellel on aega seda vaadata ja kaasa mõelda.”
Tammik lõpetas 2013. a. Balti filmi- ja meediakooli operaatorina. „Ta on väga ambitsioonikas noor filmimees,” kiidab produtsent Riho Västrik. „Olles korraga nii operaator kui režissöör, on ta suurepäraselt oma tööga hakkama saanud.“

„Režissööri rõõmud tulid montaažis, operaatori rõõmud olid võtteplatsil,“ meenutab autor oma kahestumist.
Kahjuks ei saa noor autor kauaoodatud esilinastusel osaleda, sest töötab praegu operaatorina Araabia Ühendemiraatides Toyota hübriidtehnoloogia reklaamprojektis. Küll aga on esilinastusel kohal filmi helilooja Aivar Surva, helirežissöör Kauri Lemberg ja produtsent Riho Västrik.

Filmi tootmist toetas Eesti kultuurkapital, arendusperioodi ka Eesti Filmi Instituut. Film valmis stuudios Vesilind.

Vaata treilerit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!