Minge metsa – kindlasti!

14. sept. 2016 Siret Pung Kadrina keskkooli bioloogiaõpetaja - Kommenteeri artiklit
Minge metsa! Foto: Jürgen Aosaar

Minge metsa! Foto: Jürgen Aosaar

„Lähme koos õpilastega metsa. Kindlasti!“ Sellisele veendumusele jõudsid augustis Tartumaal Järvselja õppe- ja katsemetskonnas õpetajatele toimunud metsanduslikul koolitusel osalejad.

Keskkonnainvesteeringute keskuse rahastatud ning metsaseltsi egiidi all korraldatud seminar toimus juba kolmandat korda ning on mõeldud eeskätt viktoriinil „Noored Euroopa metsades” osalenud õpilaste juhendajatele. Koolituse läbiviijad olid entusiastlikud ja asjatundlikud koolitajad, Eesti maaülikooli teadurid Jürgen Aosaar ja Mats Varik, kes kuuluvad ka osaühingusse Metsaharidus.

Järvselja õppe- ja katsemetskond on selleks igati sobilik paik, sest just siin said osalejad tutvuda tõelise põlismetsaga – on ju Järvselja ürgmetsakvartal Eesti vanim metsakaitseala, kus loodus saanud pikka aega areneda omasoodu. Siia on rajatud ka loodushariduslik õpperada, kus saab teavet infostendidelt, on rajatud matkaonn koos väliõppeklassiga; siin koolitatakse üliõpilasi metsanduslikult praktiliselt käsikäes teadustööga.

Juhendajate abiga said selgemaks eriilmelised metsatüübid, põlismetsade säilitamise tähtsus; metsapõlengute, tuulemurdude, uluki- ja putukakahjustuste mõjud metsale; õppisime tundma raietüüpe, samuti püüti mõista metsade uuendamise- ning metsakultuuride hooldamise vajalikkust ja põhimõtteid.

Järvseljal külastasime ka turberaiete katseala ning siia püstitatud SMEAR-katsejaama, mille eesmärk on selgitada ökosüsteemi ja õhkkonna omavahelisi seoseid.

Veel oli võimalus õppida ja meelde tuletada puu- ja taimeliike, mõõta puude vanust ja imetleda Järvselja põlispuude kõrgust ning võimsust – majesteetlik Kuningamänd, Riiupalu metsaosas kasvavad üle 40-meetrised männid, kuused; hiiglaslikud sanglepad ja arukased.

Kursuslastele tutvustati ka Järvselja taimla tegevust ning tähtsust metsauuendamisel. Suure väärtusega on liigirikas dendropark, mis rajatud Järvselja jahilossi ümbrusse, kuhu on ka paigaldatud mälestuskivi prof Andres Mathiesenile, kes pani siin aluse metsandusliku kõrghariduse andmisele juba 1921. aastal. Järvselja jahiloss asub Selgjärve kaldal ning oli koolitusel mugavaks majutus- ja õppepaigaks, kus toimusid arutelud metsa ning metsanduse teemadel.

Metsaharidus on üks osa loodusharidusest ning oluline igale inimesele, väikelastest täiskasvanuteni, eriti aga õpilastele. Metsa peaks õpetama tundma kui tervikut ‒ selle elustikku, inimese ja metsa vastastikuseid suhteid ‒, samas kujundama suhtumist metsa; lähendama inimesi metsale, pannes rõhku just väärtushinnangutele, käitumismudelitele metsa suhtes.

Metsa tuleb käsitleda nii majanduslikust, ökoloogilisest kui ka sotsiaalsest aspektist ning mitte unustada, et looduses on kõik seotud kõigega. Rõhutame ehk õppetöös rohkem metsa kui ökosüsteemi, selle kaitsmise vajadust, kuid koolitusel sai selgemaks metsa kui terviku nägemine kogu meie ühiskonna jaoks – on ju Eesti metsarikas riik.

Mets on meie tähtis loodusvara, majandusressurss, mida tuleb seetõttu ka mõistlikult hooldada, küll n-ö püssi ja kirvega, kuid see on hädavajalik. Seega on oluline ka metsandusharidus Eestis, selle tähtsuse tunnetamine, samuti teadmine, et metsa roll ajas muutub. Üha rohkem on mets inimestele vajalik rekreatsiooniks, kasvab loodusturismi osatähtsus.

Tänuväärset tööd sellel alal teeb RMK – on rajatud hulgaliselt hooldatud loodusradu, matkaonne jne. Riigimetsa haldamine ja erametsaomanike suhtumine metsamaadesse, teaduse ja kultuuri seosed metsaga, metsasaaduste kasutamine ja teised teemad said kursusel selgemaks. Samuti tõdemus, et metsaharidust peab andma ka vahetu kogemuse kaudu looduses.

Kauaks jäävad meelde tõeliselt teraapiline paljajalu raba läbimine, mustikatest sinetavad samblamättad, mustikate ja sinikate söömine metsas, mõnus saunaõhtu ning suplus järvevees, huvitav vestlusring ning putukate ööpüük, mida juhendas TÜ entomoloog Andro Truuverk, toredad kaaslased ning loomulikult meie romantilised ja erudeeritud juhendajad Mats Varik ja Jürgen Aosaar. Nemad teevad tänuväärset tööd metsahariduse vallas nii õpilaste, lasteaialaste kui ka täiskasvanute seas. Sellist vaheldusrikast suvist kursuse võimalust õpetajatele, mis pealegi tasuta pakutud, soovitame edaspidi küll julgemalt kasutada.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!