Oktoober Tartu ülikooli muuseumis

30. sept. 2016 Tartu ülikooli muuseum - Kommenteeri artiklit

Sügiseselt värviline oktoobrikuu pakub Tartu ülikooli muuseumis elamusi nii ajaloo-, reisi- kui ka väikestele mänguhuvilistele. Toimuvad juba traditsiooniks saanud eksperimendihommikud ja loenguõhtud, aga ka mitmed uued ja avastamist väärt üritused!

Hull Teadlane ootab oma väikeseid sõpru igal laupäeval kell 11 eksperimendihommikule Tartu ülikooli muuseumisse. 1. oktoobri teema on animatsioon ning kohalolijad saavad muinasjutu järgi ka ise ühe joonisfilmi teha. 8. oktoobril uuritakse lähemalt vedelikku ja selle omadusi. Samuti katsetatakse vees lahustuvaid aineid. 15. oktoobril katsetatakse salakirja tegemist, mille sisu näeb vaid erilise valguse käes. 22. oktoobri eksperimendihommik on seotud muuseumidevahelise festivaliga „Avatud mänguväljad” ning Hullu Teadlase kabinetis räägitakse sel hommikul merest ja harjutatakse kalamehe ja meremehe sõlmesid. 29. oktoobril tehakse katseid õhuga ja avastatakse selle omadusi.

Koolivaheajal, 25. oktoobrist kuni 27. oktoobrini toimub Hullu Teadlase sügislaager „Maailma avastades”, kus on mitmeid põnevaid töötubasid ja katseid ning uuritakse maailmajagusid, planeete ja muistset Egiptust. Vajalik on eelnev registreerimine, sest kohtade arv on piiratud.

13. oktoobril kell 18 on kõik rännu- ja seiklushuvilised oodatud Ideekohvri sarja teisele üritusele ‒ „Maailma mõõtmine: palveränduri pilgu läbi””. Seekord on külas eesti orientalist ja tõlkija Martti Kalda, kes räägib maailma avastamisest palverännakute kaudu.

21.‒23. oktoobrini toimuvad muuseumis Tartu arhitektuurse valgustuse ja valguskunsti festivali „Tartu valgus” ehk TAVA16 raames omanäolised ja valguse eriilmelist olemust tutvustavad üritused. 21. oktoobril kell 18 võetakse taskulampidega ette rännak eriliselt valgustatud toomkirikusse ning juhitakse tähelepanu ka peidetud paikadele Toomemäel. 22. oktoobril kell 18 toimuv loeng keskendub valguse tähendusele enne uusaega ning annab ülevaate vitraažide kirevast maailmast. Muusikat on keskajal ja ka hiljem väärtustatud võrdselt valgusega ning 23. oktoobril kell 18 annab toomkiriku valges saalis kontserdi Viljandi linnakapell, kes on kõige pikemate traditsioonidega vanamuusika ansambel Eestis.

Ilusatel oktoobrikuu nädalavahetustel on avatud ajaloolise toomkiriku tornid. Jälgi tornide lahtiolekuaegu muuseumi kodulehelt või Facebookist!

Tartu Ülikooli kunstimuuseumi oktoobrikuisel kunstikolmapäeval, 12. oktoobril kell 17.15 tutvustab Tartu ülikooli kirjastuse peatoimetaja ja ülikooli klassikalise filoloogia osakonna lektor Ivo Volt Egiptusest leitud papüüruskirjade põhjal ühiskondlikke suhteid antiikmaailmas, keskendudes etniliste konfliktide kajastumisele konkreetsetes tekstides.

Koolivaheajal, 25. oktoobril kella 13‒16 on kunstilembesed lapsed oodatud kunstiakadeemiasse, kus kujundatakse sügislehtedest pärgi, maalitakse ehtsale papüürusele ja meisterdatakse egiptusepäraseid ehteid. Vajalik on eelnev registreerimine, sest kohtade arv on piiratud!

17. oktoobrist kuni 4. novembrini saab kunstimuuseumisfestivali „Avatud mänguväljad” raames avastada iidse Egiptuse püramiide ja loodust ning tutvuda inimeste elu ja surmaga. Samuti saavad huvilised uudistada ainulaadseid Egiptusest pärit muistiseid.

Tartu tähetorn kutsub oktoobrikuu laupäevadel kell 16 maagilistele planetaariumietendustele, kus räägitakse sügistaevast ja sellest, kuidas taevakehad liiguvad, ning tutvustatakse tuntumaid tähtkujusid.

Oktoobri astronoomialoengud on pühendatud Eesti astronoomi Vladimir Riivese 100. sünniaastapäevale. Riivese uurimisobjektid olid komeedid ja teised päikesesüsteemi väikekehad. Esimeses astronoomialoengus 04.10 kell 18.15 kõnelebki astronoom Jaak Jaaniste päikesesüsteemi väikekehadest, nende uurimise ajaloost ning nende osast astronoomilise maailmapildi kujundamisel. Kuu teises loengus 18.10 kell 18.15 tutvustab astronoom Tõnu Viik lähemalt Vladimir Riivest ning tema tööd ja uuringuid.

Sügisesel koolivaheajal toimuvad tähetornis nii vaatluspäevad kui ka huvipäev. Selge ilma korral vaadeldakse 25. ja 26. oktoobril kella 12‒14 Kuud ja Päikest. 25. oktoobril kella 13‒16 on noored kosmosehuvilised oodatud huvipäevale, mille teema on seekord meie päikesesüsteemi välised planeedid, mida aina enam leitakse ning järjest täpsemalt kirjeldada proovitakse. Vajalik on end eelnevalt registreerida, sest kohtade arv on piiratud.

Tähetornis saavad huvilised festivali „Avatud mänguväljad” raames 15. oktoobrist kuni 5. novembrini rohkem teada mereastronoomiast ehk kaartidest ja ajamõõtmisest ning sellest, kuidas see kõik taevakehadega seotud on. Lisaks saab tähetornis meisterdada endale vajaliku abivahendi.

Kohtumiseni Tartu ülikooli muuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!