Õpetajatel on võimalik üle Eesti osaleda täiendus- ja baaskoolitustel või omandada lisaeriala

9. sept. 2016 SA Innove - Kommenteeri artiklit

Innove ning haridus- ja teadusministeeriumi läbi viidud eri taotlusvoorudest toetust saanud õpetajahariduse projektid on üle Eesti käivitunud või kohe algamas. Õpetajate täiendusõpe on muutunud seetõttu mitmekülgsemaks ja õpetajatele kättesaadavamaks.
Täiendusõppe koolituste läbiviimisel lähtutakse õpetaja kutsestandarditest ning sidusrühmadega kokku lepitud riiklikest haridusprioriteetidest. 2016. aastal on nendeks kaasava hariduse ja muutuva õpikäsituse rakendamine, õppimist toetav hindamine, kodanikualgatus ja ettevõtlikkus ning elukestev õpe ja karjääri planeerimine.

Täienduskoolitusi pakuvad nii ülikoolid kui ka haridusvaldkonna koolituskogemusega juriidilised isikud. Näiteks on võimalik liituda õpetajate liidrikoolitusega, täiendada end kunstiõpetuse vallas, õppida, kuidas toetada andekat last, mõjutada õppurite motivatsiooni või luua täiskasvanud õppija vajadustele vastav õppekeskkond. Koolituste kohta leiab lisainfot HITSA koolitusveebis.

Baaskoolitusi õpetajatele pakuvad Tartu ülikool ja Tallinna ülikool. Ülikoolides läbiviidavad koolitused käsitlevad järgnevaid teemasid: õpetaja kutsestandardites kirjeldatud kompetentsuse arendamine, info- ja kommunikatsioonitehnoloogia kasutamine, õpetaja uurimispädevuse arendamine, kaasav haridus mitmekultuurilises õpikeskkonnas ning koolieelse lasteasutuse seaduse muudatusest tuleneva lasteaia töökorralduse muutmine. Baaskoolituste kohta on täpne info Tartu ülikooli kodulehel ja HITSA koolitusveebis.

Samuti on käivitunud projektid, millega pakuvad avalik-õiguslikud ülikoolid õpetajatele lisaeriala omandamise täiendusõpet. Projektide raames saavad põhikoolis töötavad õpetajad omandada lisaeriala, lõimitud aine- ja keeleõppe või eripedagoogilise lisapädevuse ning tööd alustavad muudelt elualadelt õpetajakutsesse sisenejad saavad pedagoogilise pädevuse. Koolitusi korraldavad Tartu ülikool, Tallinna ülikool, Tallinna tehnikaülikool ja Eesti kunstiakadeemia. Täpsemat infot pakutava õppe kohta leiab HITSA koolitusveebist.

Kõiki ülaltoodud koolitusi rahastavad Euroopa sotsiaalfond ja Eesti riik. Koolitustel osalemine on õpetajatele tasuta.
Toetust saanud õpetajahariduse projektide nimekirjad on leitavad Innove kodulehelt.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!