Sisekaitseakadeemia aitab Ukrainas demineerijate koolitussüsteemi luua

12. sept. 2016 Sisekaitseakadeemia - Kommenteeri artiklit

Täna, 12. septembril sõidab sisekaitseakadeemia delegatsioon eesotsas rektor Katri Raiki ja päästekolledži direktori Ain Karafiniga Ukrainasse, et allkirjastada koostööleping Lvivi riikliku turvateaduste ülikooliga. Alguse saab ka sisekaitseakadeemia ja päästeameti ekspertide koostöös läbiviidav ning välisministeeriumi rahastatav arengukoostöö projekt humanitaardemineerimise koolitussüsteemi loomiseks Ukrainas.

Sisekaitseakadeemia ja Ukraina Lvivi riiklik turvateaduste ülikool sõlmivad pikemaajalise koostöölepingu, et ühendada jõud kõrgelt kvalifitseeritud päästjate isikkoosseisu ettevalmistamise süsteemi loomisel. Üks oluline eesmärk on ühendada teadus- ja haridustöötajate ning elanikkonnakaitse, hädaolukordade, loodusõnnetuste tagajärgede likvideerimise valdkondade juhtivspetsialistide jõupingutused. Suurt tähelepanu pööratakse teadusuurimis- ja pedagoogilise töö taseme tõstmisele.

Visiidiga saab alguse ka järjekordne välisministeeriumi rahastatav arengukoostöö projekt, sedakorda Ukraina toetamiseks humanitaardemineerimisalase koolitussüsteemi loomisel. Projekti käigus valmib humanitaardemineerimise spetsialistide koolitusmetoodika, koolitatakse instruktorid ja aidatakse koolituse üldkontseptsiooni väljaarendamisel. Erilist tähelepanu pööratakse rahvusvaheliste humanitaardemineerimise standardite rakendamisele Ukraina eriolukordade teenistuse üksustes. Projekti tulemusena alustab LRTÜ inseneri- ja demineerimistööde õppetool õppetööd täies mahus.

Lvovi riikliku turvateaduste ülikooli teadus- ja arendusprorektor Taras Raki sõnul on suur osa Ukraina territooriumist, kus elab rahumeelne tsiviilelanikkond, kaetud plahvatusohtlike lõhkeainetega. Spetsialistide hinnangul kulub nende kollete likvideerimiseks kümneid aastaid. „Kuna Eesti kolleegidel on märkimisväärne praktiline kogemus ja sisekaitseakadeemial päästeteenistujate, sh demineerijate ettevalmistamise kogemus, on projekt suunatud nii kogemuste vahetamisele kui ks demineerijate koolitussüsteemi väljatöötamisele,” kommenteerib projekti olulisust Taras Rak.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!